ЄС передав Україні перші 1,5 млрд євро доходів від зморожених активів РФ

Головна > Політика > ЄС передав Україні перші 1,5 млрд євро д...
Author

Марія Куренко

26.07.2024, 11:39
Shares

3

Views

262

Російські активи розбрату: Politico пояснило, чому ЄС і США не можуть  домовитися — УНІАН
ua.depositphotos.com

У пʼятницю, 26 липня, Європейський союз надіслав Україні перший платіж у розмірі 1,5 млрд євро, отриманих від заморожених російських активів.

Як повідомляє Єврокомісія, йдеться про доходи, які зберігаються в центральних депозитаріях цінних паперів.

"Гроші тепер будуть спрямовані через Європейський фонд миру та в Україну для підтримки військового потенціалу України, а також для підтримки відновлення країни", - йдеться у повідомленні.

Замороження активів російського Центробанку є результатом санкцій ЄС проти Росії, прийнятих після її агресивної війни проти України. Надзвичайні доходи, отримані в цьому контексті операторами ЄС, не належать Росії та зберігаються у центральних депозитаріях цінних паперів.

Відсьогодні ЄС почав спрямовувати ці доходи Україні.

"ЄС підтримує Україну. Сьогодні ми переводимо €1,5 млрд доходів від заморожених російських активів на оборону і відновлення України. Немає кращого символу і використання грошей Кремля, ніж зробити Україну і всю Європу більш безпечним місцем для життя», -написалау соцмережі Х очільниця ЄК Урсула фон дер Ляєн.

Нагадаємо: У відповідь на жорстоке та невиправдане вторгнення Росії на територію України Європейський Союз та його держави-члени вжили кілька пакетів обмежувальних заходів проти Росії. Близько 260 млрд євро активів Банку Росії у вигляді цінних паперів і грошових коштів заморозили в юрисдикціях партнерів G7, ЄС та Австралії, з них понад дві третини – в ЄС.

У межах санкцій було заморожено активи за Центральний банк Росії, що у ЄС. Заборона на операції, повʼязані з активами та резервами Центрального банку Росії та його афілійованих осіб, призводить до накопичення грошових коштів та депозитів на балансах центральних депозитаріїв від фінансових інструментів з настанням терміну погашення та генерує надзвичайні доходи.

Надходження від заморожених активів оцінюються у суму від 3 млрд до 5 млрд євро на рік.

У лютому 2024 відповідно до пропозицій Єврокомісії Рада ЄС ухвалила, що центральні депозитарії цінних паперів, що зберігають активи та резерви Центрального банку Росії на суму понад 1 млн євро, які були заморожені внаслідок санкцій ЄС, повинні резервувати кошти і не можуть розпоряджатися отриманими чистими доходами.

21 травня Рада ЄС ухвалила низку правових актів, що дозволяють використовувати ці кошти на благо України.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Громадські об’єднання США закликали Держдеп використати виділені Україні мільярди доларів, які можуть “згоріти” у кінці вересня

До Держдепу звернулися, зокрема, такі організації, як Nova Ukraine, Leleka Foundation та 107 відділення Союзу українок Америки.

05.09.2024 - 10:36

Arrow

Вас це може зацікавити