Рада ЄС схвалила використання доходів від заморожених активів РФ на користь України

Головна > Політика > Рада ЄС схвалила використання доходів ві...
Author

Марія Куренко

21.05.2024, 14:26
Shares

2

Views

457

Допомога ЄС Україні — Рада ЄС схвалила п'ятий транш — Cуспільне Новини
suspilne.media

Рада Європейського союзу затвердила план про використання доходів від заморожених активів Центрального банку РФ на користь України.

Як повідомило постійне представництво Чехії в ЄС, йдеться про 2,5-3 млрд євро на рік.

Очільник МЗС Чехії Ян Ліпавський заявив, що країни ЄС схвалили план використання доходів від заморожених активів ЦБ РФ для допомоги Україні.

Очікується, що у 2024 році Україна може розраховувати на 2,5-3 млрд євро.

90% очікуваних надходжень буде спрямовано на військові потреби для підтримки оборони України.

Як пише Bloomberg, план ЄС передбачає передачу Україні доходів, отриманих після 15 лютого. Кошти, отримані до цієї дати, будуть збережені в бельгійському депозитарії Euroclear для покриття будь-яких ризиків, повʼязаних, наприклад, із судовими позовами в Росії.

Очікується, що активи будуть щорічно приносити близько 5 млрд євро, при цьому Україна отримуватиме допомогу двічі на рік.

Нагадаємо: ЄС, США, Японія та Канада заморозили активи російського центрального банку на суму близько 300 млрд доларів у 2022 році, коли Росія вторглася в Україну. Лише близько 5–6 млрд доларів перебувають у Сполучених Штатах, більша частина зберігається в Європі, зокрема в центральному депозитарії цінних паперів Бельгії Euroclear. З початку війни вони принесли прибуток у розмірі 3,85 млрд євро і країни ЄС обговорювали використання цього прибутку для допомоги Україні.

США та Велика Британія підштовхували ЄС до конфіскації всіх заморожених активів. Проте, зусилля щодо конфіскації активів наштовхнулися на масовий опір з боку Франції, Німеччини та Європейського центрального банку, які стурбовані тим, що євро може постраждати.

У Вашингтоні висунули нову ініціативу, яка полягає у тому, щоб залучити позикові коштипід майбутні доходи. Цього тижня міністри фінансів країн "Великої сімки" обговорять в Італії законність використання 270 млрд євро заморожених російських активів як застави для надання Україні додаткового кредиту на суму 30 мільярдів євро.

Напередодні стало відомо, що Німеччина підтримала план США використати доходи від заморожених російських активів для фінансування України, зокрема, для надання кредиту до $50 млрд. «Велика сімка» обговорить питання цього тижня, саме рішення планується ухвалити в червні, повідомляє Bloomberg.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Міноборони США знайшло ще 2 млрд доларів на зброю для України 

Помилка на 6,2 млрд доларів відкрила шлях для відправки до Києва ще мільярдів доларів, зазначає агентство.

26.07.2024 - 10:41

Arrow
Theme

Міжнародне

Глава МЗС Румунії Одобеску підтвердила виявлення уламків "шахедів" на території країни 

Румунія поінформувала про інцидент своїх союзників і координує з ними свої дії.

25.07.2024 - 13:43

Arrow

Вас це може зацікавити