Які бувають види валют? - Сучасна класифікація

Головна > Спорт > Які бувають види валют? - Сучасна класиф...
Author

Марія Куренко

05.08.2020, 10:41
Shares

6

Views

2 885

Які бувають види валют? - Сучасна класифікація
null

З цієї статті ви дізнаєтеся, які бувають види валют, відповідно до сучасної класифікації. Ми розглянемо причини, які привели до необхідності класифікації валюти на окремі види. А також дізнаємося, якими валютами ми користуємося в своєму щоденному житті часто, а якими ніколи.

Зміст:

  • Поняття "валюта" та необхідність поділу на види;
  • Які є основні види валют;
  • Зв'язок економічного розвитку з видом валюти;
  • Формування курсів валют;
  • Як забезпечуються різні валюти;
  • Висновки;

Поняття "валюта" та необхідність поділу на види

У сучасному економічному співтоваристві прийнято вважати, що слово валюта ( "valuta") перекладається з італійського, як «вартість чогось», але є й інший переклад - "монета" або "гроші".

Таким чином валюта - це звичні нам гроші, які виконують функцію законного кошти для розрахунку за товари або послуги. Найпростішим позначенням валюти буде кількісне відображення ціни за що-небудь. Варто зазначити, що валюта має дві форми - готівкову і безготівкову.

З плином часу, коли суб'єктами торгових відносин стали не тільки фізичні особи, але також банки, компанії, міжнародні організації та держави, виникала необхідність у нових способах взаєморозрахунків. Тому в торгівлі почали використовувати нові види валют.

Які є основні види валют?

Залежно від мети розрахунку, місця обороту і навіть популярності у світовій економіці, можна виділити кілька основних видів валют:

  • поділ за ступенем ліквідності;
  • поділ по силі і стабільності;
  • поділ за способом розрахунку;
  • поділ по державній або територіальної приналежності;
  • поділ за ступенем конвертації;
  • поділ за способом забезпечення;

Розглянемо кожен з видів більш детально.

РОЗДІЛЕННЯ ЗА СТУПЕНЕМ ЛІКВІДНОСТІ:

Чим легше обміняти грошовий знак, тим ликвиднее валюта цього знака. Наприклад, опинившись в будь-якій країні світу ви з легкістю зможете обміняти долари (USD) на місцеву валюту. Це робить долар США, можливо, найбільш ліквідної валютою на планеті. Інша справа, якщо у вас на руках білоруські рублі і ви перебуваєте в Ірландії, тоді з обміном будуть складності, так як знайти пункт буде важко.

Серед інших виділяють 7-м високоліквідних валют: долари, євро, британські фунти, швейцарські франки, японські ієни, австралійський долар, канадський долар. Більше про валютах і їх курсах ви можете дізнатися на сторінці нашого калькулятора.

РОЗДІЛЕННЯ ПО СИЛІ І СТАБІЛЬНОСТІ:

Сьогодні все ще часто використовуються поняття "тверда" і "м'яка" валюта. Різниця між ними виходить від курсу конвертації. Наприклад, курс долара по відношенню до російського рубля стабільно високий, теж можна сказати і про українську гривні. Це робить долар твердою валютою. М'яка валюта навпаки завжди відчуває сильні курсові коливання (приклад: японська ієна).

У число стабільний валют світу входять британський фунт і швейцарський франк. При цьому сильними валютами виступають євро і долар. Це два поняття рідко стосуються однієї і тієї ж валюти. Національні банки, як резерв, вибирають валюти, які відносяться до виду легко конвертованих.

РОЗДІЛЕННЯ ПО СПОСОБУ РОЗРАХУНКУ:

Для різних типів угод і учасників цієї угоди можуть застосовуватися різні види валюти. В першу чергу це може бути національна або іноземна валюта. Тип валюти, як правило узгоджується сторонам на стадії узгодження умов угоди. Є особливий вид валюти, який використовується виключно між державами - це клірингова валюта.

РОЗДІЛЕННЯ ПО ДЕРЖАВНІЙ АБО ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ПРИНАЛЕЖНОСТІ:

В цьому розділі вироблять всього три основних види - це національна валюта, іноземна і колективна валюти. Перший вид (національна) використовується на території держави, яка здійснює монетарну і фіскальну політику по відношенню до своєї валюти.

Іноземна валюта це засіб платежу, яке виступає легальним обмінним засобом на території держави, яка дозволила оборот іноземних грошових знаків.

Колективна валюта. Найкращий приклад - це Євро. Обмежена кількість країн затвердив і запустило в обіг спільну валюту, яка визнається платіжним засобом на їх територіях.

РОЗДІЛЕННЯ ЗА СТУПЕНЕМ КОНВЕРТАЦІЇ:

Розділяють три підвиди валют в цій категорії: вільно конвертована, частково і повністю неконвертована валюта. Перший тип (вільне володіння) використовується для валют без будь-яких обмежень. Іншими словами ви можете обміняти цей вид валюти на будь-який інший. Частковий підвид використовується, коли держава емітент наклало заборону на обмін валюти по відношенню до якихось грошових знаків. І повністю не конвертований вид валюти використовується, коли грошовий знак використовується в межах однієї країни і обмін її валюти неможливий.

РОЗДІЛЕННЯ ПО СПОСОБУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ:

Мається на увазі, що будь-який грошовий знак, який випускає держава має бути чимось забезпечений (в даний час це вже давно не так). Як правило забезпеченням виступає дорогоцінний метал. Найчастіше для забезпечення використовується золото або срібло (рідше платина). Цікаво, що сучасні паперові гроші давно не забезпечуються ні золотом, ні сріблом.

Також варто відзначити особливий вид валюти, який називається "резервний". Це загальновизнані в світовій економіці валюти, які використовуються національними банками для формування валютних резервів. Як правило такі накопичення використовуються для створення інвестиційного кошти, а також для здійснення валютних інтервенцій на міжбанківському ринку.

Зв'язок економічного розвитку з видом валюти

Як вартість національної валюти визначає достаток громадян країни? Простіше кажучи, чим дорожче державні гроші, тим дешевше товари в країні. Зворотний процес буде характеризуватися як інфляція. Висока швидкість знецінення грошей всередині держави, призводить до того, що її громадяни втрачають купівельну спроможність - їхні гроші втрачають у вартості. Тому правильна монетарна і фіскальна політика з боку уряду країни запорука благополуччя її громадян.

Формування курсів валют

Ця стаття була б неповною, якби ми не розглянули питання про курсах валют. Адже різні види валют тісно пов'язані з темою їх курсів.

Валютний курс - це ефемерна величина, яка відображає ціну валюти однієї країни до ціни валюти іншої країни. Розрізняють фіксований курс і плаваючий. Для західних економік характерний плаваючий курс, який визначається за законами попиту та пропозиції. Фіксований курс використовується в деяких країнах з плановою економікою або в разі фінансових потрясінь.

Як забезпечуються різні валюти

У минулому паперові гроші забезпечувалися тільки за рахунок запасів золота в казначействі країни. Згодом ця практика стала неефективною і від неї відмовилися. На зміну прийшли будь-які матеріальні та нематеріальні активи, які може запропонувати держава емітент. Наприклад, облігації державної позики, акції, права запозичення і інше. Кожен національний банк самостійно вирішує вибір кошти забезпечення.

Висновки

Виходячи зі сказаного розподіл валют на види здійснюється за безлічі критеріїв. Їх класифікація залежить від контексту в якому вживається поняття валюти. В Україні офіційною валютою виступає гривня. Її курс формується, як плаваючий. Обмін гривень на долари або євро вільно здійснюється як у готівковій так і безготівковій формі на міжбанківському ринку. При цьому в Україні, тільки гривня виступає офіційним дозволеним платіжним засобом.

Ця стаття викладена двома мовами: російська.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

Суд відправив у СІЗО на 60 діб агроміністра Миколу Сольського з альтернативою застави 75,7 млн грн

Строк дії ухвали в частині покладених обов’язків – 2 місяці з дня внесення застави, але у межах строку досудового розслідування.

26.04.2024 - 10:30

Arrow
Theme

Війна

Російський ракетний удар по Смілі пошкодив цивільну інфраструктуру та приватні будинки, 6 людей постраждали

Крім того пошкоджено залізничне сполучення, адміністративні будинки, автівки.

25.04.2024 - 11:57

Arrow

Вас це може зацікавити