Уряд Польщі домігся поступок від ЄС щодо обмеження українського експорту – FT

Головна > Економіка > Уряд Польщі домігся поступок від ЄС щодо...
Author

Назар Лазебний

22.01.2024, 10:51
Shares

3

Views

775

Уряд Польщі не скасовуватиме заборону на імпорт українського зерна - Бізнес  та Фінанси - Курс України
kurs.com.ua

Новий уряд Польщі домігся поступок від ЄС у боротьбі за обмеження експорту продуктів харчування з України.

Як пише Financial Times, з посиланням на слова Комісара з торгівлі ЄС Валдіса Домбровскіса, Брюссель контролюватиме приплив сільгосппродукції, якщо він нестиме ризики зниження цін у Польщі та інших сусідніх країнах.

Повідомляється, що пропозиція має надійти цього тижня і, швидше за все, включатиме "гарантії щодо конкретної країни", які б Брюсселю блокували імпорт, якщо ринок конкретної країни буде переповнений, зазначив Домбровскіс. Наразі оцінюється вплив на ринок ЄС в цілому, що знижує ймовірність вжиття заходів.

"Ми шукатимемо, як надати додаткові гарантії Польщі та іншим державам-членам, і одним із способів зробити це є запровадження захисних заходів для кожної країни", – сказав він.

Єврокомісар вважає, що вплив торгівлі чи експорту української сільськогосподарської продукції розподілено дуже нерівномірно. Насамперед воно відчувається в найближчих сусідніх країнах, тоді як для ринку ЄС загалом воно не створює особливих проблем.

Домбровскіс зазначив, що заходи розроблені на період до червня 2025 року. Попередньо вони мають пройти процедуру затвердження у Європарламенті.

Він додав, що розпочне переговори про взаємну лібералізацію торгівлі, вимагаючи від України знизити деякі торговельні барʼєри, щоб збільшити експорт ЄС, оскільки країна розпочинає переговори про вступ до блоку.

Нагадаємо: 15 вересня минулого року Єврокомісія оголосила, що не продовжуватиме обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня.

Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

Раніше польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський заявляв, що ембарго на експорт українських товарів до Польщі безстрокове.

Водночас Європейська комісія вже направила Польщі листа з вимогою скасувати безстрокове ембарго на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

15 січня міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини знову попросили Єврокомісію "захистити європейських фермерів" від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові та олійні з України. Вказані країни поінформували Брюссель про зміни в динаміці українського експорту до ЄС. Зазначається, що фермери "в прифронтових країнах" зазнали значних збитків, тому їм треба "допомогти впоратися з ринковими перебоями, спричиненими українською сільськогосподарською продукцією".

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Секерський заявив, що наразі обговорюються й інші ідеї – наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити