"Укренерго" може втратити європейську сертифікацію

Головна > Енергетика > "Укренерго" може втратити європейську се...
Author

Марія Куренко

14.10.2024, 15:07
Shares

1

Views

647

Інтеграція українського енергоринку в європейський підвищить стабільність  енергопостачання – «Д.Трейдинг» - Главком
glavcom.ua

"Укренерго" може втратити сертифікат незалежного оператора системи (ISO) у разі, якщо Міністерство енергетики не скасує свій наказ, яким встановила контроль над "Укренерго", і якщо для компанії не оберутьнових членів правліннядо 9 грудня, попередило НКРЕКП Енергетичне співтовариство .

Як пише Forbes-Україна, про це йдеться в листі директора Energy Community Артура Лорковського до голови НКРЕКП Юрія Власенка, який є у розпорядженні видання.

Без сертифікації "Укренерго" Україна може втратити можливість імпортувати електроенергію з ЄС, вважає директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Після того, як 3 вересня з ради звільнилися двоє експрезидентів ENTSO-E – Данієль Доббені та Педер Андреасон, які не підтримали звільнення голови правління Володимира Кудрицького, у раді залишився лише один незалежний член, при цьому у наглядовій раді "Укренерго" повинно бути сім членів: три від держави і чотири незалежні (іноземні).

Крім обрання нових незалежних членів, директор Energy Community закликає: переглянути статут з метою посилення незалежності НР; впровадити наказ №162 "на практиці" для запобігання потенційним конфліктам інтересів через подвійну роль Міненерго як акціонера та формувальника політики в галузі енергетики; переглянути наказ 408/2022 для того, щоб Міністерство енергетики перестало втручатися в рішення керівництва «Укренерго».

"Любʼязно просимо НКРЕКП оцінити відповідність «Укренерго» вимогам щодо анбандлінгу та повторно відкрити процедуру сертифікації, якщо відповідність зазначеним аспектам не буде досягнута до 9 грудня 2024 року", –йдеться у листі.

Що таке Енергетичне співтовариство

Енергетичне співтовариство – це спеціалізована організація, яка дозволяє Україні отримати привілеї від приєднання до європейського енергоринку до того, як країни приєднаються до ЄС. Україна набула статусу Договірної Сторони в Енергетичному Співтоваристві Південно-Східної Європи 1 лютого 2011 року.

Приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства сприятиме встановленню довгострокової фінансової стабільності енергетичного сектора та поліпшенню інвестиційного клімату в Україні, стимулюватиме регіональну інтеграцію та торгівлю, допомагатиме вирішенню проблем боротьби зі змінами клімату та запровадженню енергозберігаючих технологій. У рамках членства в Енергетичному співтоваристві Україна буде продовжувати підвищувати ефективність функціонування внутрішніх енергетичних ринків, шляхом імплементації відповідного законодавства ЄС.

Членство в організації дозволяє Україні мати доступ до енергії на ринку, більшому за український. Але водночас доведеться дотримуватися низки вимог. Треба відтворити в Україні модель управління ринком, яка працює у ЄС. Усім учасникам ринку треба запропонувати рівні правила гри.

Нагадаємо: Як писали ЗМІ, Кудрицького вирішили звільнити після Ставки головнокомандувача 30 серпня, на якій був присутній міністр енергетики Герман Галущенко. Після цього Кудрицькому надійшла пропозиція про звільнення за власним бажанням.Причина рішення Ставкиназивали незавершені захисні конструкції навколо підстанцій "Укренерго", що після російськогомасованого обстрілу 26 серпняпризвело до перебоїв із постачанням електрики.За інформацією видання Forbes, сам Кудрицький відмовився писати заяву на звільнення.

Відтак голова Укренерго міг бути звільнений за ініціативою наглядової ради, до складу якої входять три незалежні члени та троє представників держави. Як повідомило Суспільному джерело в дипломатичних колах, міжнародні донори закликали відтермінувати розгляд питання про відставку Кудрицького, допоки наглядова рада не буде укомплектована сьомим членом.

Члени наглядової ради Доббені та Андреасон заявили, що звільнення Кудрицького відбулося з порушенням принципів корпоративного управління, без доказу його помилок та зловживань, що є неприйнятним і може позначитися на подальшій співпраці "Укренерго" з операторами – членами ENTSO-E. Вони заявили про тиск на наглядову раду і звільнилися звідти 3 вересня.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Рютте відвідає штаб-квартиру НАТО

зустріч відбудеться без представників ЗМІ.

14.10.2024 - 11:25

Arrow

Вас це може зацікавити