Українські порти з початку року збільшили перевалку зерна на 70% – АМПУ

Головна > Економіка > Українські порти з початку року збільшил...
Author

Ольга Фединчік

14.11.2023, 15:37
Shares

3

Views

323

Адміністраціїяморських портів України

Перевалка зернових вантажів в українських портах за 10 місяців цього року зросла майже на 70% – до 34,9 млн т порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це повідомляє пресслужба Адміністрації морських портів України, інформує Інфокурс.

Портові оператори у морських портах обробили 46,2 млн т вантажів. Це на 5,4 млн т більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

Перевалка експортних вантажів зросла до 41,7 млн т (+22,8% порівняно з 2022 роком).

Фото: АМПУ

Найбільше портами було оброблено зернових вантажів – 34,9 млн т, це майже на 70% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Нагадаємо: 17 липня РФ відмовилася продовжувати "зернову угоду" та направила Туреччині, Україні й ООН своїзаперечення щодо її продовження. Міноборони країни-агресоразаявило, що через вихід Росії з "зернової угоди" з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться якпотенційні перевізники вантажів військового призначення.

Своєю чергою, Україна запропонувала альтернативний маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний" на момент повномасштабного вторгнення РФ.

16 серпня контейнеровоз Joseph Schulte став першим судном, яке скористалося тимчасовим коридором для руху торговельних суден до та з портів Великої Одеси.

19 вересня з українського порту Чорноморськ вийшло перше судно із 3000 т пшениці, Resilient Africa рухається в напрямку Босфору.

Водночас Росія веде систематичні атаки на портову та логістичну інфраструктуру півдня України з метою завдати шкоди експортному потенціалу.

8 листопада Росія обстріляла цивільне судно під прапором Ліберії під час його заходу в один із портів Одеської області. Це 21-ша цілеспрямована атака Росії після виходу з «зернової угоди»: відтоді ворог пошкодив понад 160 об’єктів інфраструктури та 122 транспортні засоби, повідомив Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

Чорноморським гуманітарним коридором вже пройшли 100 суден, повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк. За її словами, було доставлено 3,7 млн т продовольства і товарів по всьому світу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити