Україна та Німеччина підписали безпекову угоду

Головна > Політика > Україна та Німеччина підписали безпекову...
Author

Марія Куренко

16.02.2024, 17:17
Shares

3

Views

143

У Берліні Володимир Зеленський та Олаф Шольц підписали безпекову угоду між Україною та Німеччиною у межах Вільнюської декларації G7
Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський та канцлер Німеччини Олаф Шольц підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

"Володимир Зеленський і я сьогодні підписали угоду про наші довгострокові зобов’язання щодо безпеки – історичний крок", – зазначив канцлер.

Шольц додав, що Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну перед обличчям російської загарбницької війни.

Як повідомляє Офіс президента України, документ укладений у межах Спільної декларації, яку прийняли Україна та члени «Групи семи» у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

Фото: Офіс президента України

Двостороння угода діє протягом десяти років з моменту її підписання та чітко закріплює конкретні компоненти безпекових зобовʼязань, які Німеччина надала Україні. Зокрема, документ визначає пріоритетні сфери двосторонньої безпекової співпраці – військової, політичної, фінансової й гуманітарної.

Так, в угоді зафіксовано, що у 2024 році Німеччина надасть кошти на військову допомогу Україні на загальну суму понад 7 млрд євро, що значно посилить українську армію. ФРН продовжуватиме надавати підтримку Україні протягом усього строку дії документа.

Також сторони визнають важливість застосування санкцій для обмеження доступу Росії до фінансів, товарів, технологій та послуг, які вона використовує у своїй агресивній війні. Відповідно до документа Німеччина працюватиме над підтримкою санкційного тиску на Росію та боротьбою з ухиленням від санкцій, доки триватиме війна й до того часу, коли буде відновлено територіальну цілісність України.

Крім того, Німеччина продовжуватиме роботу в Коаліції щодо створення трибуналу щодо злочину агресії проти України для забезпечення ефективної відповідальності.

Угода передбачає механізм екстрених консультацій у разі можливого майбутнього збройного нападу Росії на Україну, що застосовується на вимогу будь-кого з учасників протягом 24 годин для визначення відповідних подальших кроків.

"Окрім того, документ закріплює відданість Німеччини підтримці зусиль України на шляху реформ, необхідних для реалізації прагнень до членства в ЄС і НАТО. ФРН також сприятиме поточній та майбутній підтримці України з боку ЄвропейськогоСоюзу", - йдеться у повідомленні Офісу президента.

Очікується, що президент Зеленський підпише також двосторонню угоду про безпеку з Францією під час свого візиту до Парижа одразу після Берліна.

Нагадаємо: Сьогодні, 16 лютого, Президент України Володимир Зеленський розпочав візит до Німеччини.

17 лютого глава держави виступить на головній сцені Мюнхенської безпекової конференції, а також проведе низку двосторонніх зустрічей на її полях.

12 січня Зеленський підписав безпекову угоду з премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. Британія стала першою країною, з якою укладено таку угоду на виконання спільної декларації G7 про підтримку України від 12 липня 2023 року.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити