Україна очікує ще 12 вантажних суден у портах Чорного моря

Головна > Економіка > Україна очікує ще 12 вантажних суден у п...
Author

Олександр Талов

04.10.2023, 13:37
Shares

1

Views

532

Ще 12 кораблів готові увійти до чорноморського морського коридору на шляху до українських портів, з портів України вже готові вийти 10 кораблів.

Про це на брифінгу заявив речник Військово-Морських Сили України Дмитро Плетенчук, інформує Інфокурс.

"Станом на зараз у нас на вихід іде три судна з портів наших українських. Загалом на захід по новому "коридору" маємо 12, на вихід – 10 і треба додати оці три, які зараз виходять", – зазначив Дмитро Плетенчук.

Представник ВМС Дмитро Плетенчук зробив заяву, коли Україна намагається кинути виклик фактичній російській блокаді українського експорту через Чорне море після того, як у липні Москва вийшла з "зернової угоди".

Плетенчук зазначив, що ситуація в Чорному та Азовському морях на поточний момент контрольована, хоч і важка.

"У принципі все відбувається в штатному режимі", – зазначив він.

У неділю, 1 жовтня, три балкери з агропродукцією та залізною рудою вийшли з портів Чорноморськ і Південий, а 5 нових суден прямували до портів на завантаження, повідомив віцепремʼєр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Нагадаємо: 22 липня минулого року в Стамбулі було укладено угоду під назвою "Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів». Її підписали Україна, Туреччина та ООН. Дзеркальний документ підписали представники Туреччини, ООН та Росії. Угода кілька разів продовжувалася на різні терміни: у листопаді 2022 року на 120 днів, до березня, потім ще двічі – на два місяці.

17 липня РФ відмовилася продовжувати "зернову угоду" та направила Туреччині, Україні й ООН своїзаперечення щодо її продовження. Міноборони країни-агресоразаявило, що через вихід Росії з "зернової угоди" з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться якпотенційні перевізники вантажів військового призначення.

19-21 липня ворог атакував портову інфраструктуру Одеси та області. Зокрема, удар було нанесено по зерновому та олійному терміналах.У порту Чорноморськ знищено 60 000 т зерна. Постраждала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізниківKernel, Viterra, CMA CGM Group.

У ніч на 24 липня Росія майже чотири години атакувала дронами-камікадзепортову інфраструктуру Дунаю, було зафіксовано руйнування і постраждалих серед працівників порту. Через влучання зруйновано ангар із зерновими, пошкоджено резервуари для збереження вантажів.

За даними віцепремʼєр-міністра з відновлення Олександра Кубракова, лише за дев’ять днів унаслідок атак РФ пошкоджено та частково знищено 26 об’єктів портової інфраструктури та пʼять цивільних суден.

Встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ.

16 серпня контейнеровоз Joseph Schulte став першим судном,яке скористалося тимчасовим коридоромдля руху торговельних суден до та з портів Великої Одеси.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити