Україна ініціювала створення моніторингової групи ЄС та почала збір даних для евакуації водіїв, що застрягли на кордоні через блокування

Головна > Економіка > Україна ініціювала створення моніторинго...
Author

Назар Лазебний

24.11.2023, 10:45
Shares

2

Views

1 300

Сергій Деркач/facebook.com

Україна розпочала збір даних для евакуації водіїв на кордоні, які застрягли там через блокування руху вантажівок польськими перевізниками.

Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач, інформує Інфокурс.

Також Україна ініціювала створення моніторингової групи з боку ЄС на фіксації ситуації на кордоні.

"Ініціюємо створення моніторингової групи з боку Європейського Союзу на кордоні. Пропонуємо європейським колегам фіксувати офіційно ту ситуацію, яка відбувається перед пунктами пропуску. Чи пропускаються небезпечні вантажі, яким чином перетинає кордон гуманітарна допомога, а головне – в яких умовах вже більше двох тижнів перебувають наші водії", - зазначив Деркач.

За словами Деркача, наразі українські водії при мінусовій температурі потерпають від дій кількох людей, що заблокували кордон за згоди місцевої влади.

Він додав, що кілька разів порушувалось питання щодо харчування, чергування швидких, пожежних машин, належних санітарних умов, але "цього всього немає".

"Тому будемо вивозити всіх, хто висловить таке бажання", – написав він

За інформацією офіцерки пресслужби Львівського прикордонного загону Олександри Кучковської, такі акції будуть тривати до 26 листопада у період із 9:00 до 20:00 за Варшавським часом.

Нагадаємо: 6 жовтня польські перевізники анонсували блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні між Польщею й Україною: “Корчова-Краківець”, “Гребенне-Рава Руська”, “Дорогуськ-Ягодин”. І вже псля 13-ї години відбулося поступове блокування руху вантажного транспорту у напрямку цих пунктів пропуску. Протест офіційно зареєстровано польськими перевізниками в місцевих органах влади до 3 січня 2024 року.

Серед основних вимог до уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня.

На ранок 22 листопада на українсько-польському кордоні в напрямку трьох пунктів пропуску – "Ягодин-Дорогуськ", "Краківець-Корчова", "Рава-Руська-Гребене" — приблизно 2 700 вантажних транспортних засобів, повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

Крім того, 21 листопада перевізники зі Словаччини заблокували рух вантажівок в напрямку одного з пунктів пропуску на кордоні з Україною. Проте вранці, 22 листопада, рух було відновлено.

Об’єднання "Спілка молочних підприємств України" (СПМУ) та Польська молочна виступили зі спільною заявою, у якій закликають уряди України та Польщі створити умови, які б унеможливили блокування українсько-польського кордону.

Водночас Європейська Бізнес Асоціація (EBA) із посиланням на експрес-опитування серед 55 членських компаній проінформувала, що в середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропускувартує одній компанії втрат у розмірі близько 1 млн грн.

За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків від блокування кордону, повідомив віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін.

23 листопада блокування руху вантажівок почалось і перед пунктом пропуску "Медика", суміжному з українським ПП "Шегині".

За даними Держприкодонслужби, польські перевізники також планують поширити блокування руху вантажівок на пункт пропуску "Нижанковичі–Мальховіце". Учора там електронна черга з вантажних автомобілів на виїзд з України зросла з 1300 до 2000 автомобілів.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити