Україна і Велика Британія утворили механізм страхування, який зробить тимчасовий коридор доступнішим для експортерів

Головна > Економіка > Україна і Велика Британія утворили механ...
Author

Назар Лазебний

15.11.2023, 13:36
Shares

2

Views

718

Денис Шмигаль: Україна і пул британських страхових компаній утворили механізм, який зробить чорноморський коридор доступнішим для експортерів
kmu.gov.ua

Україні разом із британським урядом та пулом 14 страхових компаній вдалося створити спеціальний механізм страхування суден, які скористалися українським морським коридором. Це має зробити морський шлях доступнішим для ширшого кола експортерів.

Про це вчора на засіданні Уряду повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, інформує Інфокурс.

За його словами, механізм створили за результатами домовленостей із британським урядом та пулом страхових компаній.

"Він дозволить зробити знижку на вартість страхування від воєнних ризиків для експортерів усієї продукції з України. Та зробить чорноморський морський коридор доступнішим для ширшого кола експортерів", – наголосив Шмигаль.

Уряд уже виділив кошти, які будуть гарантією покриття можливої шкоди, додав прем’єр. До механізму залучені Експортно-кредитне агентство, державні "Укргазбанк", "Укрексімбанк" та пул із 14 страхувальників.

Нагадаємо: У серпні Мінекономіки анонсувало створенння Державного страхового фонду на 500 млн доларів. Схема спрямована на захист суден, що заходять і виходять із чорноморських портів, передбачає поділ ризиків між страховиками та місцевим державним банком.

Страхування експорту зерна з України стало набагато ризикованішим, оскільки 17 липня РФ відмовилася продовжувати "зернову угоду" та направила Туреччині, Україні й ООН своїзаперечення щодо її продовження. Міноборони країни-агресоразаявило, що через вихід Росії з "зернової угоди" з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

16 серпня контейнеровоз Joseph Schulte став першим судном, яке скористалося тимчасовим коридором для руху торговельних суден до та з портів Великої Одеси.

19 вересня з українського порту Чорноморськ вийшло перше судно із 3000 т пшениці, Resilient Africa рухається в напрямку Босфору.

Водночас Росія веде систематичні атаки на портову та логістичну інфраструктуру півдня України з метою завдати шкоди експортному потенціалу.

8 листопада Росія обстріляла цивільне судно під прапором Ліберії під час його заходу в один із портів Одеської області. Це 21-ша цілеспрямована атака Росії після виходу з «зернової угоди»: відтоді ворог пошкодив понад 160 об’єктів інфраструктури та 122 транспортні засоби, повідомив Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

Чорноморським гуманітарним коридором вже пройшли 100 суден, повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк. За її словами, було доставлено 3,7 млн т продовольства і товарів по всьому світу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити