У ЄС погодили продовження спрощеного торговельного режиму з Україною з більшим захистом для фермерів ЄС

Головна > Економіка > У ЄС погодили продовження спрощеного тор...
Author

Ольга Фединчік

09.04.2024, 09:37
Shares

2

Views

754

Новини | Ми з Україною
ukraine.europarl.europa.eu

Європарламент та Єврорада схвалили продовження дії спрощеного торговельного режиму для України з посиленими захисними заходами для європейських фермерів.

Згідно пресрелізу Європарламента, голосування щодо цього питання очікується у квітні.

"Депутати Європарламенту та президентство в Раді погодилися призупинити дію імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС ще на один рік, до 5 червня 2025 року, щоб підтримати Україну в умовах безперервної жорстокої агресивної війни Росії. Ці односторонні заходи лібералізації торгівлі допоможуть стабілізувати українську економіку та сприятимуть поступовій інтеграції країни до внутрішнього ринку ЄС", - йдеться у повідомленні.

Нові умови передбачають можливість для обмеження експорту окремих категорій українських товарів до ЄС.

Якщо на ринку ЄС чи ринках однієї або кількох країн ЄС виникнуть значні збої через український імпорт, наприклад, пшениці, регламент гарантує, що Єврокомісія зможе швидко відреагувати і вжити будь-які заходи, які вважатиме за потрібне, йдеться у повідомленні.

Також для захисту фермерів ЄС режим лібералізації торгівлі може бути екстрено зупинений для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме птиці, яєць, цукру, вівса, крупи, кукурудзи та меду.

Якщо імпорт цих продуктів перевищить середній обсяг імпорту, зареєстрований у другій половині 2021 року, а також упродовж 2022 і 2023 років, тарифи будуть переглянуті.

Крім того, Єврокомісія зобовʼязується посилити моніторинг імпорту зерна, зокрема, пшениці.

Також Єврокомісія має обговорити постійну лібералізацію тарифів з Україною в межах процесу перегляду Угоди про асоціацію, щойно буде завершено законодавчу процедуру щодо тимчасової лібералізації, та забезпечити активну участь Європарламенту у цьому процесі.

Тепер Європарламент має проголосувати за оновлену угоду на пленарному засіданні у квітні, після чого зміни до правил торгівлі з Україною затвердить Єврорада.

Нагадаємо: Угода про асоціацію між ЄС та Україною, що передбачає Зону глибокої та всеосяжної вільної торгівлі, забезпечила українському бізнесу преференційний доступ до ринку ЄС із 2016 року. Одразу після початку російської агресивної війни проти України ЄС у червні 2022 року запровадив заходи, які забезпечили безмитний доступ усієї української продукції на ринок ЄС. Ці заходи були продовжені на один рік у червні 2023 року і закінчуються 5 червня 2024 року.

Через протести фермерів Брюссель минулого року тимчасово обмежував постачання з України деяких видів агропродукції.

Водночас окремі країни, зокрема Польща, Словаччина та Угорщина, оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

У березні Єврорада та парламент погодили регламент, але пізніше країни-члени ЄС вирішили внести поправки до тексту, створивши необхідність нових переговорів, які завершилися новою попередньою угодою.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Економіка

Всі пункти пропуску на кордоні України з Польщею розблоковано

Переговори між міністерствами та асоціаціями продовжуватимуться і надалі.

29.04.2024 - 13:41

Arrow
Theme

Бізнес

Еще не пробовали Просекко? Поспешите, оно может исчезнуть с прилавков магазинов 

Белое итальянское просекко — одно из самых популярных игристых вин в мире.

29.04.2024 - 09:25

Arrow

Вас це може зацікавити