У ЄС продовжуються дискусії навколо угоди про "торгівельний безвіз" з Україною

Головна > Економіка > У ЄС продовжуються дискусії навколо угод...
Author

Назар Лазебний

27.03.2024, 13:38
Shares

1

Views

741

Єврокомісія закликала до "поступового й зворотного" розширення ЄС - новини  LB.ua - портал новин LB.ua
ukrinform.ua

Країни Євросоюзу продовжують обговорювати так звані автономні заходи торгівлі з Україною щодо певних видів сільгосппродукції.

Як заявив Девід Кларінвал, віцепрем’єр-міністр, міністр середнього класу, малих та середніх підприємств, самозайнятості, сільського господарства, інституційних реформ та демократичного відновлення Бельгії напередодні засідання Комітету постійних представників ЄС, повідомляє Укрінформ.

У відповідь на запитання кореспондента Укрінформу, чи можливими є зміни до досягнутої політичної домовленості, Кларінвал сказав, що Бельгійське головування в ЄС сподівається, що в результаті дискусії буде збережено збалансований підхід, який водночас враховуватиме інтереси України та захищатиме європейський ринок.

"Я можу сказати, що Головування досягло попередньої угоди з Європейським парламентом і Європейською комісію в ніч на 20 березня. Це була дуже важлива тема. В результаті був досягнутий дуже делікатний баланс між тим, щоб продовжувати підтримку України, допомогти їй отримувати надходження, і водночас захистити європейський ринок", - зазначив бельгійський урядовець.

Ця угода є чинною, але все ще обговорюється; кілька делегацій порушили питання щодо ситуації на ринку ЄС, додав він.

Кларінвал зауважив, що країни-члени провжують обговорення на основі вже досягнутої збалансованої угоди, але до неї за результатами дискусії все ще можуть бути внесені зміни.

Бельгійський міністр повідомив, що вчора у Брюсселі відбулося засідання Ради міністрів ЄС із сільського господарства й рибальства, під час якого європейські урядовці провели сесію за участі міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського.

"Ми вислухали пана Сольського, що він думає про ситуацію у сільському господарстві України в цей момент. Відомо, що Росія використовує зерно як зброю проти України. Рада міністрів ЄС підтвердила свою підтримку для України та для її народу», - сказав Кларінвал.

Він зауважив, що Бельгійське головування в ЄС, як і раніше, налаштоване на продовження консультацій з країнами-членами, а також із іншими інституційними гравцями ЄС, для остаточного погодження продовження торговельної лібералізації з Україною, на основі вже досягнутого збалансованого рішення.

Нагадаємо: 20 березня представники Європейського парламенту та Ради ЄС досягли попередньої домовленості про продовження заходів з лібералізації торгівлі для України в умовах російської війни ще на рік, до 5 червня 2025 року, з одночасним запровадженням захисних заходів для імпорту певних видів продовольства з України. Сьогодні ці пропозиції формально розглядає Комітет постійних представників ЄС на рівні послів (Coreper).

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

Суд відправив у СІЗО на 60 діб агроміністра Миколу Сольського з альтернативою застави 75,7 млн грн

Строк дії ухвали в частині покладених обов’язків – 2 місяці з дня внесення застави, але у межах строку досудового розслідування.

26.04.2024 - 10:30

Arrow
Theme

Війна

Російський ракетний удар по Смілі пошкодив цивільну інфраструктуру та приватні будинки, 6 людей постраждали

Крім того пошкоджено залізничне сполучення, адміністративні будинки, автівки.

25.04.2024 - 11:57

Arrow

Вас це може зацікавити