У ВМС ЗСУ пояснили відмову Туреччини  пропустити у Чорне море два протимінні кораблі для України

Головна > Політика > У ВМС ЗСУ пояснили відмову Туреччини  пр...
Author

Марія Куренко

03.01.2024, 17:08
Shares

3

Views

574

Протимінні кораблі HMS Ramsey та HMS Blyth, які мають бути передані до складу ВМС України, фото ілюстративне
defence-ua.com

Військово-морські сили ЗСУ не подавали запит до Туреччини на пропуск до Чорного моря протимінних кораблів "Чернігів" та "Черкаси", які Україна отримала від Британії.

Про це розповів речник ВМС Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"З огляду на дію Конвенції Монтре іншого варіанта очікувати в принципі не слід, і тому, відповідно, можу лише підтвердити, що таких запитів від нас не було", – повідомив він.

Плетенчук додав, що Туреччина так само не пропускає у Чорне море й військові кораблі Росії.

Представник ВМС також розповів, що зараз для розмінування Чорного моря Україна використовує спеціальне роботизоване обладнання та дрони.

"Проводити розмінування досить складно, вони обмежені в радіусі своєї дії, нам потрібні ці зразки оснащення і техніки в більшій кількості, ми в постійному діалозі з нашими іноземними партнерами з цього питання і робота в цьому напрямку триває постійно. Як навчання, набуття досвіду, так і підготовка персоналу триває постійно", – наголосив Плетенчук.

Нагадаємо: Раніше Центр боротьби з дезінформацією при Адміністрації президента Туреччини повідомив, що Туреччина не пропустить у Чорне море два мінно-пошукові кораблі, подаровані Україні Великою Британією. Анкара послалася у своєму рішенні на статтю 19 Конвенції Монтре про режим проток, яка передбачає закриття проток для військових кораблів воюючих сторін.

В травні минулого рокуповідомлялося, що два мінні тральщики вже стоять під українськими прапорами та з екіпажами, поки що в портах Великої Британії.

У грудні Велика Британія та Норвегія офіційно оголосили про створення Коаліції морських сил і засобів, яка відповідатиме за посилення військово-морських спроможностей України. Як зазначив міністр оборони Британії Грант Шаппс, у рамках діяльності коаліції Україна отримає два мінних тральні кораблі Королівських ВМС класу Sandown.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Енергетика

Уряд виділив більш ніж 1,5 млрд грн на відбудову критично важливих ТЕС - Шмигаль

Кошти використають для відбудови Зміївської ТЕС на Харківщині та Трипільської ТЕС на Київщині.

17.05.2024 - 13:12

Arrow
Theme

Закон

Що зміниться для окремих категорій громадян при перетині кордону з 18 травня - пояснення ДПСУ

З 18 травня після набуття чинності закону щодо вдосконалення мобілізації в пунктах пропуску в окремих категорій громадян перевірятимуть наявність війс...

16.05.2024 - 15:49

Arrow

Вас це може зацікавити