Британія та Норвегія створили морську коаліцію для довгострокової підтримки України

Головна > Політика > Британія та Норвегія створили морську ко...
Author

Олександр Талов

11.12.2023, 09:33
Shares

0

Views

706

Державний борг Британії вперше перевищив 2 трлн фунтів - Главком
glavcom.ua

Велика Британія та Норвегія створили морську коаліцію для підтримки України.

Як повідомило МіноборониВеликої Британії, нова коаліція надасть кораблі та транспортні засоби для зміцнення здатності України діяти на морі, інформує Інфокурс.

"Нова коаліція надасть довгострокову підтримку Україні, включаючи навчання, обладнання та інфраструктуру для зміцнення безпеки в Чорному морі", - йдеться у повідомленні.

Коаліція тісно співпрацюватиме з українськими ВМС та Міністерством оборони задля "швидкого розвитку морських сил у Чорному морі, продовження розбудови української морської піхоти і річкових патрульних кораблів для захисту прибережних та внутрішніх водних шляхів".

Як зазначив міністр оборони Британії Грант Шаппс, у рамках діяльності коаліції Україна отримає два мінних тральні кораблі Королівських ВМС класу Sandown.

"Ці тральники нададуть Україні життєво важливий потенціал, що допоможе рятувати життя на морі та відкриє життєво важливі експортні шляхи, які були суттєво обмежені після початку повномасштабного вторгнення", - сказав британський урядовець.

Зазначається, що на економіку України продовжує впливати блокада Путіна в Чорному морі, яка значно зменшила здатність країни перевозити життєво важливі експортні товари морем. Зміцнення морського потенціалу ЗСУ, зокрема протидії загрозі від російських морських мін, допоможе відновити морський експорт України.

Це ґрунтується на візиті міністра закордонних справ Великої Британії в Україну минулого місяця, де він привітав запуск нової програми "Unity Facility" між британською компанією Marsh McLennan та українським урядом, яка забезпечить доступне страхування доставки зерна та інших важливих продовольчих товарів у всьому світі з України. Чорноморські порти активно підтримують міжнародні зусилля з подолання глобальної продовольчої кризи.

Ініціатива стане частиною "низки нових коаліцій", сформованих між членами НАТО з метою забезпечення довготривалої військової підтримки України.

Грант Шаппс сьогодні в Лондоні оголосить про закупівлю Україною двох протимінних кораблів класу Sandown (MCMV) через UK Export Finance.

До нього приєднається його норвезький колега, щоб спільно запустити Коаліцію морського потенціалу. Разом з цією новою ініціативою міністр оборони підтвердить додаткові деталі військової підтримки Великобританії Україні.

Нагадаємо: Швеція, Норвегія та Фінляндія оголосили про виділення 21,5 млн євро внесків до фонду Eastern Europe Energy Efficiency and Environment Partnership (E5P), які будуть спрямовані на підтримку критично важливої муніципальної інфраструктури та екологічних інвестицій в Україні.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити