У Варшаві відкриють виставку української художниці Марії Примаченко

Головна > Культура > У Варшаві відкриють виставку української...
Author

Марія Куренко

05.04.2024, 15:00
Shares

0

Views

274

Національна легенда України Марія Оксентіївна Примаченко
Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури

У п’ятницю, 5 квітня, у Музеї сучасного мистецтва у Варшаві відбудеться вернісаж виставки "Тигр у саду" однієї з найвидатніших українських художниць ХХ століття Марії Примаченко.

До експозиції увійшло майже дев’яносто робіт, що розкривають химерний і фантастичний світ мисткині, повідомляє Сulture.pl

89 робіт прибули зі Львова, де зберігаються у Національному музеї ім. Андрея Шептицького і походять з приватної колекції Едуарда Димшиця.

Творчість Марії Примаченко— це захопливий, сюрреалістичний бестіарій, світ візуальних казок, сповнених складних алегорій, де переплітаються люди, тварини та рослини, розповідає куратор виставки Шимон Маліборський:

"Праці, які ми тут показуємо, це 89 робіт, намальованих гуашшю, це пізній період творчості Марії Примаченко— мисткині, що творила впродовж шести декад у дуже рішучій стилістиці й, звісно, у мінливих умовах. Це – роботи з 80-90-х років, тобто останніх років життя художниці".

На зображенні може бути: текст «TYGRYS SZTUKA MARII W 5.04-30.06.2024 PM Tиrp y caAy mиcTeuTBo MAPIİ npиma4eHKo A TIGER CAME INTO THE GARDEN ART OF MARIA PRYMACHENKO maл6opcblKи SZYMONURATOR eAyapA иmwиu EDUARD EUA DYMSHYTS MALIBORSKI MAAWIAUBORSKI DUOUniSZC»
Можливо, це витвір мистецтва
На зображенні може бути: 12 людей та натовп
На зображенні може бути: 4 людини, костюм та відділ новин

Фото: Посольство України у Польщі/Фейсбук

Куратор виставки розповідає, що підготовка експозиції тривала понад рік. Зазначив, що ця виставка також і про мистецьку солідарність Польщі й України. Марія Примаченко пережила трагедії XX століття, зокрема Голодомор і Другу світову війну, її творчість глибоко відгукується українцям, показує дух боротьби, наполегливості та водночас свободи творчості. Наперекір радянським обмеженням, мисткиня була втіленням багатства української культури.

Для лідерки української спільноти у Польщі, голови Українського дому у Варшаві Мирослави Керик відкриття виставки Марії Примаченко у Варшаві— це здійснення давньої мрії.

"У ніші, в якій вона жила, однак давала дуже багату, розмаїту і фантастичну творчість. Ці фантастичні картини, що окрилюють, які, попри цю похмурість Радянського Союзу, показують колір життя, українську вітальність. Для мене— це натхнення до боротьби, витривалості і перемоги",— розповіла вона.

Вернісаж виставки відбудеться у п’ятницю, 5 квітня, о 18-ій годині у Музеї сучасного мистецтва у Варшаві. Виставка діятиме до кінця червня. А в її рамках відбудуться численні кураторські екскурсії, у тому числі українською мовою, також дискусії, майстер-класи для всієї родини та доброчинні заходи, спрямовані на підтримку України.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Економіка

Всі пункти пропуску на кордоні України з Польщею розблоковано

Переговори між міністерствами та асоціаціями продовжуватимуться і надалі.

29.04.2024 - 13:41

Arrow
Theme

Бізнес

Еще не пробовали Просекко? Поспешите, оно может исчезнуть с прилавков магазинов 

Белое итальянское просекко — одно из самых популярных игристых вин в мире.

29.04.2024 - 09:25

Arrow

Вас це може зацікавити