У столиці відкриється виставка "Unissued Diplomas 2.0" - де рожкажуть історії 40 українських студентів, чиї життя забрала Росія

Головна > Столиця > У столиці відкриється виставка "Unissued...
Author

Ольга Фединчік

21.02.2024, 11:46
Shares

2

Views

901

На фото: Unissued Diplomas в Канберрі, Австралія
espreso.tv

У стінах Києво-Могилянської академії відбудеться відкриття міжнародного проєкту виставок Unissued Diplomas, що вшановує пам’ять 40 українських студентів, життя яких забрала Росія.

Про цейдеться у пресрелізі на сайті академії.

Виставка триватиме з 23 лютого по 23 березня включно.

ukma.edu.ua

Проєкт Unissued Diplomas був розпочатий студентами НаУКМА у січні 2023 року, коли вони навчалися в Університеті Торонто. Вони розповідають особисті історії загиблих студентів для того, щоб через культурну дипломатію розповідати світу про справжню ціну української свободи.

"Дмитро мав отримати диплом Національного університету ім.Т. Шевченка, але здобув відзнаку "За мужність"посмертно. Лідія мріяла відкрити кондитерську, проте її життя забрав російський "смерч". Валентин обожнював бій на боксерському рингу, однак загинув у бою на Донеччині. Хобі Лії залишилися невідомими, оскільки обстріл Маріуполя забрав життя її родини", - йдеться в пресрелізі

Фото: unissueddiplomas.org

У межах першої хвилі проєкту, що відбулася минулого року до першої річниці повномасштабного вторгнення, було проведено 110 виставок у 24 країнах.

Тоді світ побачив 36 невиданих дипломів, перекладених на 7 мов, цифрову версію з аудіогідом англійською та японською, переглянув понад сто згадок у ЗМІ.

На фото: Unissued Diplomas в Амстердамі, Нідерланди

Фото: Надані Еспресо організаторами виставки

Гостями виставок стали митець та інфлюенсер Франк Вільде, колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, премʼєр-міністр Норвегії, посли Канади, Хорватії, Латвії, Аргентини, Перу, Франції, ЄС в Австралії, представники посольства Польщі та Катару в Австралії, делегація представників Верховної Ради України в Австралії. Про виставку також згадував прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Цього року команда планує виставки у понад 200 локаціяхпо всьому світу.

"Ми реалізуємо цей проєкт у пам'ять про наших однолітків, які могли б навчатися разом із нами в університеті, але їхні життя забрала Росія. Найважливіше, що ми можемо зробити зараз, — це зберегти пам'ять про них. Їхні втрачені мрії, освіта й життя — це найвища ціна, яку ми платимо у цій боротьбі за свободу", — ділиться Дарина Завгородня, одна із засновниць проєктуUnissued Diplomas.

Дізнатися й розповісти про мрії 22 загиблих студентів проєкту допомогла платформа пам'яті "Меморіал".

З березня 2022 року діяльність її команди спрямована на збереження найціннішого — спогадів про полеглих воїнів та цивільних жертв російської агресії. Як і Unissued Diplomas, вони прагнуть показати світові, що за свободою та кожним вільним метром української землі стоять персональні історії людей, з якими донедавна ми могли зустрітися в одній навчальній аудиторії.

Відкриття виставки Unissued Diplomas у Києві відбудеться 23 лютого о 15:00 у Культурно-мистецькому центрі НаУКМА.

Нагадаємо: Unissued Diplomas("Невидані дипломи") — це проєкт, створений у пам’ять про українських студентів, чиї мрії та життя забрало повномасштабне вторгнення Росії. Виставка розкриває 40 історій тих, хто обрав сміливість і свободу, однак загинув від обстрілів чи на полі бою.

Цього року ініціатива "Unissued Diplomas" має на меті заснувати The Unissued Diplomas Endowment Fund , зібравши 75 000 доларів США по всьому світу. Ми плануємо співпрацювати з Києво-Могилянським фондом Америки та використати ці кошти для створення сталого ендаумент-фонду, який повністю покриватиме навчання одного студента на рік, а також надаватиме стипендії та гранти для проектів.Ця стипендія слугуватиме живою даниною пам’яті студентам, які втратили життя через російське вторгнення. Через цей фонд ми зобов’язуємося шанувати їхній спадок, інвестуючи в майбутнє освіти та потенціал наступного покоління України.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Політика

В "інавгурації" Путіна візьмуть участь представники семи країн ЄС, в тому числі Франції - Reuters 

У Держдепі США також заявили, що не відправлятимуть представника на "інавгурацію", проте Путіна досі вважають президентом.

07.05.2024 - 12:33

Arrow

Вас це може зацікавити