Туск проти продовження для України пільгового режиму торгівлі, який планує запропонувати Брюсель

Головна > Економіка > Туск проти продовження для України пільг...
Author

Марія Куренко

15.01.2024, 17:37
Shares

3

Views

313

Туск собирается посетить Украину: какие вопросы планирует решать
izvestia.kiev.ua

Очікується, що 16 січня Європейська комісія запропонує продовжити до червня 2025 року припинення дії тарифів та квот на імпорт української продукції.

Як пише Financial Times, проте премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск зберігає позицію попереднього уряду та має намір виступити проти.

Виданння зазначає, що позиція Польщі не вплине на результат, оскільки рішення ухвалюється більшістю голосів.

Єврокомісія розглядає більш жорстке захисне застереження, яке дозволить швидко зупинити експорт, якщо він заполонить ринок у деяких державах-членах.

Прихильність Туска до політики партії «Право і справедливість» суперечить його обіцянці, з якою він вступав на посаду минулого місяця, повернути Польщу до центру політики ЄС після багатьох років ворожнечі з Брюсселем.

Це підкреслює, як важко польському премʼєру знайти баланс між своїм проєвропейським порядком денним та інтересами фермерів та перевізників, які хочуть зберегти заборони на імпорт і з листопада блокують прикордонні переходи з Україною, щоб змусити уряд підтримати свої вимоги.

Туск готується відвідати Київ найближчими днями, щоб спробувати послабити напруженість, спровоковану блокадою кордону, і досягти компромісу щодо заборони на імпорт українського зерна, запровадженого урядом Польщі минулої весни.

Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак повідомив у вихідні, про відсутність згоди з боку його уряду на продовження ЄС преференційних торгових умов для України, оскільки це "загроза" для польських фермерів.

Туск заявив у пʼятницю, що Польща продовжить надавати повну підтримку Україні в її війні проти Росії, але також пообіцяв захищати ключові сектори польської економіки від недобросовісної конкуренції.

Нагадаємо: 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Корчова – Краківець", "Гребенне - Рава-Руська", "Дорогуськ – Ягодин".

Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

1 грудня заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач та держсекретар міністерства інфраструктури Польщі Рафал Вебер погодили заходи для розблокування кордону.

4 грудня у напрямку з України до Польщі на ПП "Угринів – Долгобичув" почався пропуск порожніх великовагових транспортних засобів загальною дозволеною масою понад 7,5 т.

11 грудня польські страйкарі розблокували найбільший пункт пропуску вантажівок на кордоні з Україною "Ягодин – Дорогуськ".

Однак уже 18 грудня блокування кордону поновилося. До страйкарів приєдналися польські аграрії, які висувають свої вимоги. Серед вимог - заборона імпорту цукру з України, негайні безпосередні доплати аграріям, грошова компенсація для виробників кукурудзи тощо.

3 січня польські фермери з організації «Підкарпатське ошукане село» заявили, що відновлять призупинену напередодні Різдва акцію протесту та блокаду прикордонного переходу "Медика – Шегині".

Єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський (Польща) погрожує заблокувати розпорядження Єврокомісії щодо продовження угоди про вільну торгівлю з Україною на 2024-2025 роки, якщо в ній не буде враховано його пропозицій щодо торгових обмежень для Києва.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити