Три українські АЕС не відновили повноцінне з’єднання з зовнішніми лініями електропередачі після російських обстрілів - МАГАТЕ

Головна > Енергетика > Три українські АЕС не відновили повноцін...
Author

Олександр Талов

06.09.2024, 11:56
Shares

2

Views

560

АЕС України побили історичний рекорд - АЕС працюють потужністю більше  номінальної - Морози в Україні - ZN.ua
Depositphotos

Рівненська, Південноукраїнська й Чорнобильська атомні електростанції ще не відновили з'єднання з лініями електропередач післямасштабних обстрілів російських військ 26 серпня.

Про це йдеться в заяві Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

"Групи МАГАТЕ з Рівненської, Південноукраїнської та Чорнобильської АЕС повідомили, що ці об'єкти ще не відновили з'єднання з усіма зовнішніми лініями електропередачі після широкомасштабних військових дій 26 серпня, спрямованих на електропідстанції, важливі для ядерної безпеки. Команди також повідомили про повітряні тривоги в більшість днів минулого тижня", - йдеться в повідомленні.

Проте у заяві не зазначається, як така ситуація впливає на їхню роботу. Водночас наголошується, що за кілька кілометрів від Хмельницької АЕС у середу, 4 вересня, зафіксовано проліт безпілотників.

МАГАТЕ повідомляє, що Україна отримає необхідні запчастини для аварійних дизель-генераторів Південноукраїнської АЕС - відповідну угоду про підтримку українських АЕС МАГАТЕ днями підписало з Францією та НАЕК "Енергоатом".

"У разі втрати електроенергії за межами майданчика, АЕС покладаються на таке обладнання, щоб забезпечити енергією продовження безпечної та надійної роботи. Їх технічне обслуговування та працездатність, включаючи наявність запасних частин, мають важливе значення для забезпечення належного функціонування та запобігання ядерній аварії через втрату електроенергії за межами майданчика", - йдеться у заяві.

Нагадаємо: Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що градирня на окупованій Росією Запорізькій АЕС сильно постраждала під час пожежі минулого місяця і, ймовірно, її доведеться знести.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Вночі Сили оборони знищили 53 з 56 "шахедів"

Ще три ворожі безпілотники локаційно втрачені у кількох регіонах, попередньо без постраждалих та наслідків.

16.09.2024 - 09:46

Arrow
Theme

Енергетика

МАГАТЕ розширює моніторінг об’єктів інфраструктури, що мають вплив на безпеку АЕС

У Інспекції зазначили про необхідність розширення уваги МАГАТЕ не лише на безпеку атомних електростанцій АЕС, а й на стан безпеки ядерних уставок елек...

13.09.2024 - 11:17

Arrow

Вас це може зацікавити