Градирня на окупованій РФ ЗАЕС сильно постраждала під час пожежі, її демонтують

Головна > Енергетика > Градирня на окупованій РФ ЗАЕС сильно по...
Author

Марія Куренко

05.09.2024, 09:48
Shares

2

Views

118

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідує Запорізьку атомну електростанцію, 4 вересня 2024 року, REUTERS

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що градирня на окупованій Росією Запорізькій АЕС сильно постраждала під час пожежі минулого місяця і, ймовірно, її доведеться знести.

Про це повідомляє Reuters.

"До сьогоднішнього дня ми не могли дістатися до цієї точки, високо у вежі, тому ми можемо набагато краще оцінити завдані збитки. Ця велика споруда непридатна для використання в майбутньому, тому її, ймовірно, колись знесуть", - заявив у середу, 4 вересня, Гроссі післясвого п’ятого візиту на окуповану ЗАЕС .

Гроссі тоді описав інцидент як одну з численних "нерозсудливих атак", але не покладав провину на армію РФ.

На відео також видно, як Гроссі інспектує насосну станцію для забезпечення водою, якої бракує після руйнування минулого року Каховської дамби на півдні України. Він також відвідав сховище ядерного палива.

Крім того у вступній промові перед Радою керуючих 4 вересня у Відні, голова МАГАТЕ Гроссі зазначив, що ситуація на ЗАЕС залишається дуже нестабільною, оскільки шість із семи основ ядерної безпеки повністю або частково порушені.

"Протягом звітного періоду станція зазнала восьмої повної втрати електроенергії за межами об’єкта з початку збройного конфлікту, але продовжувала стикатися з проблемами, пов’язаними з укомплектуванням персоналом, перевіркою та обслуговуванням критично важливих систем безпеки та надійністю логістичного ланцюга поставок. Усі ці аспекти впливають на стан ядерної безпеки та безпеки на станції", - зазначив він.

Голова МАГАТЕ підкреслив, що Агентство продовжує вимагати своєчасного та належного доступу до всіх зон ЗАЕС, важливих для ядерної безпеки.

Гроссі закликав до максимальної стриманості та суворого дотримання тих п’яти конкретних принципів, які я встановив на Раді Безпеки ООН 30 травня 2023 року.

Нагадаємо: 11 серпня на території тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції експерти МАГАТЕ густий чорний дим.

В Енергоатомі зазначили, що 11 серпня 2024 року близько 20:00 на території Запорізької атомної електростанції сталася пожежа на обʼєкті технічного водопостачання. В результаті цієї події сталося загоряння градирні номер один та пошкодження іншого технологічного обладнання". Імовірною причиною назвали недбалість російських окупантів або свідомий підпал градирні, розташованої приблизно закілометрвід енергоблоків станції.

Окупанти ж заявили, що загоряння на об'єкті охолоджувальних систем ЗАЕС сталося нібито внаслідок обстрілу збоку України.

12 серпня експерти МАГАТЕ відвідали градирню окупованої росіянами Запорізької атомної електростанції, проте причину інциденту встановити не вдалося.

Станом на 00:30 понеділка, 12 серпня, радіаційний стан на станції перебув.ву межах чинних норм, загрози радіаційного забруднення для населення не було. Пожежа припинилася.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Вночі Сили оборони знищили 53 з 56 "шахедів"

Ще три ворожі безпілотники локаційно втрачені у кількох регіонах, попередньо без постраждалих та наслідків.

16.09.2024 - 09:46

Arrow
Theme

Енергетика

МАГАТЕ розширює моніторінг об’єктів інфраструктури, що мають вплив на безпеку АЕС

У Інспекції зазначили про необхідність розширення уваги МАГАТЕ не лише на безпеку атомних електростанцій АЕС, а й на стан безпеки ядерних уставок елек...

13.09.2024 - 11:17

Arrow

Вас це може зацікавити