На ЗАЕС пожежа припинилася, рівень радіації в нормі – Дніпропетровська ОВА

Головна > Енергетика > На ЗАЕС пожежа припинилася, рівень радіа...
Author

Марія Куренко

12.08.2024, 08:48
Shares

1

Views

514

Пожежа на ЗАЕС, 11 серпня 2024 року, Енергоатом

На території тимчасово окупованої Запорізької АЕС припинилася пожежа, яку фіксували напередодні

Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

"Пожежа на території Запорізької АЕС припинилася. Рівень радіації на Нікопольщині в нормі. Тримаємо ситуацію на контролі", – написав він.

У свою чергу голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко додав, що протягом ночі й на світанку росіяни обстрілювали Нікополь і населені пункти Червоногригорівської та Марганецької громад зі ствольної артилерії. На щастя, люди не постраждали.

Близько восьмої години ранку розпочалася атака російських FPV-дронів на населений пункт Мирівської громади.

Раніше Євтушенко повідомляв, що 11 серпня росіяни влаштували пожежу на території тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції, тамзафіксували густий чорний дим.

Він зазначив, що за неофіційною інформацією,росіяни підпалили в градирні автомобільні шини. Причиною цього назвали намагання створити провокацію, або викликати паніку в жителів навколишніх населених пунктів.

В Енергоатомі також повідомляли про пожежу.

"11 серпня 2024 року близько 20:00 на території Запорізької атомної електростанції сталася пожежа на обʼєкті технічного водопостачання. В результаті цієї події сталося загоряння градирні номер один та пошкодження іншого технологічного обладнання".

Імовірною причиною там назвали недбалість російських окупантів або свідомий підпал градирні, розташованої приблизно закілометрвід енергоблоків станції.

Станом на 00:30 понеділка, 12 серпня, радіаційний стан на станції перебуваву межах чинних норм, загрози радіаційного забруднення для населення не було, зазначили в Енергоатомі.

Експерти МАГАТЕ також зафіксували сильний темний дим на Запорізькій АЕС після вибухів увечері. Вони припустили ймовірну атаку безпілотника на градирню.

"Команда ЗАЕС повідомила про ймовірну атаку безпілотника сьогодні на одну з градирень, розташованих на майданчику. Не повідомлялося про вплив на ядерну безпеку", - зазначили в повідомленні МАГАТЕ.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що з Нікополя фіксують пожежу на Запорізькій АЕС, наголосив, що "поки російські терористи зберігають контроль над атомною станцією, нормальною ситуація не є й не може бути". І додав,що Україна чекає реакції світу на чергову провокацію РФ.

Окупанти ж заявили, що загоряння на об'єкті охолоджувальних систем ЗАЕС сталося нібито внаслідок обстрілу збоку України.

Нагадаємо: Запорізька АЕС із потужністю понад 6 ГВт – найбільша атомна електростанція в Європі та дев’ята за потужністю у світі. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні.

4 березня 2022 року після нічного штурму російські війська окупували Запорізьку АЕС. 5 жовтня минулого року Путін своїм "указом" передав окуповану ЗАЕС в управління новоствореної компанії "Експлуатуюча організація Запорізької АЕС", яка є дочірнім підприємством "Росатома". До 11 вересня 2022 рокустанція виробляла електроенергію і віддавала її в енергосистему України.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Внаслідок атаки "шахедів" на Кропивницький є загиблий та поранена, пошкоджено будинки

Легкі поранення отримала 90-річна жінка. Медики вже надали їй допомогу. Госпіталізації не потребує.

18.09.2024 - 09:55

Arrow
Theme

Міжнародне

Кількість загиблих внаслідок повеней у Європі зросла до 17 осіб

У Польщі загалом 13 ,5 тисяч рятувальників борються з повенями. Це дев'ять відсотків національної системи порятунку .

17.09.2024 - 10:52

Arrow

Вас це може зацікавити