Треба будувати сотні маленьких електростанцій,  які будуть більш стійкими до масованих атак 

Головна > Енергетика > Треба будувати сотні маленьких електрост...
Author

Марія Куренко

04.04.2024, 15:28
Shares

2

Views

411

Кудрицький призначений головою правління Укренерго | РБК Украина
Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, ua.energy

Єдиним шляхом убезпечення енергосистеми від тяжких наслідків атак росіян є розосередження виробництва електроенергії по всій території України - треба будувати сотні маленьких електростанцій.

Про це заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, повідомляє Укрінформ.

"Зосередження генерації на декількох майданчиках - це те, що призводить до серйозних проблем при масованих ворожих обстрілах. Ми, як оператор енергосистеми, розуміємо, що єдиний сталий шлях до убезпечення енергосистеми від такого масованого терору полягає у децентралізації генеруючих потужностей", - сказав Кудрицький.

За його словами, необхідно побудувати сотні маленьких електростанцій, які будуть більш стійкими до масованих атак саме через свою розосередженість. Відповідно, атаки не призведуть до таких тяжких, як нині, наслідків для енергосистеми.

"На сьогодні в Україні вже будуються сонячні й вітрові електростанції - без "зеленого" тарифу, на основі прогнозів інвесторів щодо окупності інвестицій. Додатково до них нам також потрібні технології для балансування", - зазначив очільник Укренерго.

За розрахунками компанії, енергосистемі потрібна нова теплова генерація - але не вугільна, а така, що працюватиме на відходах деревообробної промисловості, аграрного сектору тощо. Крім того, енергосистема потребує газових пікерів (невеликі високоманеврені електростанції, що працюють на газі) та систем накопичення електроенергії.

Географічно така генерація має бути роззосереджена по всій території держави.

Нагадаємо: В ніч на 22 березня РФ завдала массованого удару по Україні застосувавши тактику комбінованої атаки ракетами різних типів та БпЛА типу “Shahed” - увечері 21 березня були застосовані безпілотники, а вночі на 22 березня росіяни запустили крилаті ракети.

Були атаковані Одеса, Запоріжжя, Харків, Кривий Ріг, Дніпро, Суми, Хмельницький, Львівщина та Миколаївщина.

Унаслідок російської атаки 22 березня постраждали дві ТЕС енергохолдингу ДТЕК – Бурштинська та Ладижинська. На відновлення знадобиться від шести до 24 місяців, повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук. Він зазначив, що постраждали усі блоки на цих ТЕС, енергоблоки в різному ступені руйнації - від повної до понад 50%.

Також 22 березня, відбулась ракетна атака на ДніпроГЕС. Наразі є пошкодження обох станцій та греблі. У Дніпровську ГЕС-2 є пряме влучання двох ракет.

Через російську атаку Харкова 700 тисяч споживачів без електроенергії, не працює електротранспорт і виникли проблеми з водопостачанням. Метро працює лише в режимі укриття.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна напрацювала низку механізмів співпраці з міжнародними партнерами для надання допомоги енергосектору. Одним із них є Фонд підтримки енергетики, який було створено навесні 2022 року.

За кошти донорів, внесені до Фонду, закуповується устаткування. Воно використовується українськими енергетиками для ремонтів і відновлення після ворожих атак. На сьогодні у Фонді є доступні для подолання наслідків цього обстрілу більше 40 млн євро – на них будуть здійснюватися закупівлі необхідного обладнання.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

14 населених пунктів Херсонщини були під обстрілами російських загарбників упродовж доби, поранена людина

Внаслідок обстрілів пошкоджені 12 багатоповерхівок та 54 приватні будинки.

09.05.2024 - 10:05

Arrow
Theme

Закон

У Кривому Розі затримали інформатора, який наводив ракети на місто

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

08.05.2024 - 10:20

Arrow

Вас це може зацікавити