Внаслідок атаки Росії 22 березня пошкоджені всі енергоблоки Бурштинської та Ладижинської ТЕС

Головна > Енергетика > Внаслідок атаки Росії 22 березня пошкодж...
Author

Назар Лазебний

28.03.2024, 12:54
Shares

1

Views

309

Масштабний обстріл енергосистеми – чи загрожують відключення світла |  Економічна правда
Виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук, epravda.com.ua

Унаслідок російської атаки по енергосистемі України 22 березня постраждали дві ТЕС енергохолдингу ДТЕК – Бурштинська та Ладижинська.

Як розповів виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в інтервʼю Економічній правді, на відновлення знадобиться від шести до 24 місяців.

"Ми втратили 50% встановленої потужності. Постраждали дві наші станції: "Бурштинська" і "Ладижинська", – зазначив Сахарук.

Він зазначив, що постраждали усі блоки на цих ТЕС, енергоблоки в різному ступені руйнації - від повної до понад 50%.

За його словами, загалом по країні дуже серйозна руйнація, яка буде вимагати навіть не місяців, а років на відновлення.

"Можливо, один-два блоки почнуть працювати раніше, але загалом це 6, 12, 24 місяці або навіть більше", – додав Сахарук.

Сахарук також додав, що для відновлення генерації знадобиться велика кількість обладнання.

"Якщо говорити про основний перелік обладнання, яке нам необхідне після первинної дефектації, то це генератори, парові турбіни, системи регулювання, трансформатори. Частину цього обладнання можна замовити в Україні, решту треба шукати за кордоном", - поінформував він.

За попередньою оцінкою, великого обладнання зруйновано на близько 200 мільйонів доларів. Це лише обладнання. Плюс роботи – ще 40-50%.

Нагадаємо: В ніч на 22 березня РФ завдала массованого удару по Україні застосувавши тактику комбінованої атаки ракетами різних типів та БпЛА типу “Shahed” - увечері 21 березня були застосовані безпілотники, а вночі на 22 березня росіяни запустили крилаті ракети.

Були атаковані Запоріжжя, Харків, Одеса, Кривий Ріг, Дніпро, Суми, Хмельницький, Львівщина та Миколаївщина.

Сильніше постраждала Лівобережна Україна. Це Харківська, Сумська, Полтавська, Запорізька області. На Правому березі – це Кіровоградська область, певні обмеження енергопостачання, через відключення обладнання, були і зберігаються в Одеській, Вінницькій та Хмельницькій областях. Найтяжча ситуація в місті Харків, там ворог буквально намагався знищити всі основні енергетичні об’єкти, які живлять місто.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна напрацювала низку механізмів співпраці з міжнародними партнерами для надання допомоги енергосектору. Одним із них є Фонд підтримки енергетики, який було створено навесні 2022 року. Фонд дозволяє урядам, міжнародним фінансовим організаціям, а також приватним донорам надавати суттєву підтримку українському енергетичному сектору.

За кошти донорів, внесені до Фонду, закуповується устаткування. Воно використовується українськими енергетиками для ремонтів і відновлення після ворожих атак. За інформацією Галущенко, на сьогодні у Фонді є доступні для подолання наслідків цього обстрілу більше 40 млн євро, на які будуть здійснюватися закупівлі необхідного обладнання. Крім цього, постійно надходить допомога у вигляді устаткування.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

Суд відправив у СІЗО на 60 діб агроміністра Миколу Сольського з альтернативою застави 75,7 млн грн

Строк дії ухвали в частині покладених обов’язків – 2 місяці з дня внесення застави, але у межах строку досудового розслідування.

26.04.2024 - 10:30

Arrow
Theme

Війна

Російський ракетний удар по Смілі пошкодив цивільну інфраструктуру та приватні будинки, 6 людей постраждали

Крім того пошкоджено залізничне сполучення, адміністративні будинки, автівки.

25.04.2024 - 11:57

Arrow

Вас це може зацікавити