Світовий банк створить фонд для України, який профінансують США, Канада та Японія в межах кредиту G7 на $50 млрд 

Головна > Банки > Світовий банк створить фонд для України,...
Author

Марія Куренко

11.10.2024, 11:35
Shares

1

Views

609

Світовий банк створив новий фонд для підтримки України
getty images

Світовий банк створить посередницький фонд, щоб допомогти США, Канаді та Японії долучитися до виділення Україні коштів у межах програми кредитування під гарантії заморожених активів РФ.

Про це з посиланням на три джерела повідомляє інформаційна агенція Reuters.

Зазначається, що рішення про створення фонду підтримали усі члени міжнародної фінансової організації, окрім Росії.

Донорами фонду стануть США, Канада та Японія. Розміри внесків ще не визначені. Йдеться про фінансову допомогу на загальну суму в 50 млрд доларів до кінця року від країн G7, 35 млрд євро з яких Рада ЄС погодила 9 жовтня.

Як зазначив президент фінансової організації Аджай Банга, Світовий банк має успішний досвід менеджерського супроводу великих невійськових фондів і може повторити це у випадку з Україною,

Нагадаємо: У червні 2024 року лідери G7 домовилися надати позику до кінця 2024 року Україні на суму до 50 мільярдів доларів США (45 мільярдів євро), яка буде погашена за рахунок доходів, отриманих від знерухомлення російських суверенних активів через так звану "Ініціативу надзвичайного прискорення надходжень” (ERA). Цю угоду було підтверджено державами-членами на засіданні Європейської ради 27 червня 2024 року.

США, щоб забезпечити стабільний приплив доходів для обслуговування кредиту, зажадали від ЄС гарантій того, що російські активи, більшість яких перебуває у Європі, залишаться замороженими.

ЄК запропонувала продовжити санкції блоку, що заморожують російські активи з поточного шестимісячного періоду до 36 місяців. Проте премʼєр Угорщини Віктор Орбан, який у минулому накладав вето на підтримку України з боку ЄС, наразі блокує таке продовження.

20 вересня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила пропозицію надати Україні макрофінансову допомогу (MFA) обсягом до 35 млрд євро на 2024–2025 роки.

9 жовтня Рада ЄС погодила пакет макрофінансової допомоги Україні на 35 млрд євро. Йдеться про європейську частку кредиту на 50 млрд доларів від G7, яку погашатимуть за рахунок прибутків від заморожених суверенних активів РФ.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Банки

З 1 листопада МВФ зменшив свої комісії, що допоможе Україні з виплатою держборгу

"Ця реформа допомагає МВФ і надалі служити на благо наших держав-членів у світі, що змінюється", - зазначила директор-розпорядник Міжнародного валютно...

14.10.2024 - 13:29

Arrow

Вас це може зацікавити