Україна отримає 35 млрд євро макрофінансової допомоги  на безповоротній основі

Головна > Економіка > Україна отримає 35 млрд євро макрофінанс...
Author

Марія Куренко

20.09.2024, 15:38
Shares

4

Views

280

Курс валют на 26.06.2020: евро стремительно летит вниз - dengi.ua
depositphotos.com

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер https://te.20minut.ua/ 20 вересня під час візиту до Києва оголосила пропозицію надати Україні макрофінансову допомогу (MFA) обсягом до 35 млрд євро на 2024-2025 роки.

Як повідомила пресслужба Міністерства фінансів, Україна сама визначатиме на що спрямовувати кошти.

"Погашення позики відбуватиметься виключно за рахунок майбутніх прибутків від заморожених суверенних активів РФ в ЄС. Таким чином, очікується що усі кошти MFA будуть на безповоротній основі. Внутрішні фінансові ресурси не спрямовуватимуться на погашення", - зазначається у повідомленні.

Буде створений Механізм кредитної співпраці з Україною (Ukraine Loan Cooperation Mechanism – ULCM), який забезпечить безповоротну форму макрофінансової допомоги, пояснили в Мінфіні.

Рішення Єврокомісії – частина ініціативи (не альтернатива) G7 щодо механізму додаткових кредитів для збільшення надходжень до бюджету України.

Механізм дозволить залучати доходи від заморожених суверенних активів РФ для покриття основної суми позики MFA, відсотків та будь-яких інших витрат, повʼязаних з позикою. Тобто кошти матимуть безповоротний характер для України, наголосив Мінфін.

Україна сама визначатиме на що спрямовувати кошти, зазначається у повідомленні. Макрофінансова допомога не буде привʼязана до конкретних видатків, водночас вона дозволить забезпечити найбільш нагальні потреби.

Пропозиція набуде чинності після розгляду та її підтримки Європарламентом та Радою ЄС. Кошти можуть бути доступними вже найближчими місяцями.

Нагадаємо: 14 червня на Саміті G7 в Італії лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько 50 млрд доларів. Передбачається, що кошти будуть обслуговуватися та погашатись за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в ЄС та інших юрисдикціях.

17 вересня FT повідомила, що ЄС готується надати Україні до 40 млрд євро нових кредитів до кінця року незалежно від участі США після того, як план G7 щодо використання заморожених російських активів для допомоги Києву провалився.

Заморожені активи центрального банку Росії в ЄС сягають 210 млрд євро і становлять більшість таких знерухомлених активів у всьому світі. Залежно від рівня відсоткових ставок, доходи від цих активів наразі оцінюються у 2,5-3 млрд на рік.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог намагався прорвати оборону біля Цукуриного, Георгіївки, Костянтинівки та Катеринівки - відбито 63 атаки

Крім того ворог на Лиманському напрямку ворог атакував 28 разів неподалік Макіївки, Чернещини, Невського та Торського.

20.09.2024 - 08:46

Arrow
Theme

Війна

За минулу добу окупанти з різних видів зброї обстріляли 42 населені пункти Сумської області

Пошкоджено 9 приватних житлових будинків, 3 господарчі споруди, приміщення лікарні та ферми.

19.09.2024 - 10:04

Arrow

Вас це може зацікавити