Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Головна > Міжнародне > Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини...
Author

Олександр Талов

09.05.2024, 10:47
Shares

1

Views

479

Getty Images

Лідер Китаю Сі Цзіньпін у четвер, 9 травня, зустрінеться з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Це третя "зупинка" очільника КНР у рамках першого турне Європою за останні п’ять років.

Як повідомляє інформаційна агенція Reuters, на порядку денному - війна Росії проти України та інфраструктурні проєкти.

Як зазначає агенція, Сі,який прибув до Будапешта ввечері 8 травня, може розраховувати на теплий прийом у країні, яка є важливим партнером Пекіна в торгівлі та інвестиціях, на відміну від інших держав ЄС, які обмірковують зменшення залежності від другої за величиною економіки світу.

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю, однією з яких може стати масштабний інфраструктурний проєкт у межах величезної китайської ініціативи "Один пояс, один шлях".

Як і Сербія, Угорщина підтримує китайську ініціативу "Один пояс, один шлях" - амбітний проєкт, започаткований Сі, десять років тому в надії побудувати глобальну інфраструктуру та енергетичні мережі, що з'єднають Азію з Африкою та Європою.

Перед виїздом до Будапешта, Сі Цзіньпін у Парижі спілкувався із президентом Емманюелем Макроном і головою Комісії ЄС Урсулою фон дер Ляєн, які натиснули на китайського лідера, щоб він забезпечив більш збалансовану торгівлю з Європою та використав свій вплив на Москву, щоб припинити війну РФ проти України.

Зазначимо, перед зустріччю з головою КНР міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив на брифінгу, що питання про Україну буде одним із важливих у порядку денному переговорів у Будапешті.

Відносини Китаю та Угорщини виходять за межі торгівлі та інвестицій, оскільки в лютому Пекін запропонував Будапешту співпрацю з питань громадської безпеки та правоохоронної діяльності.

Агентство додало, що Орбан почав працювати над зближенням своєї країни з Пекіном одразу після приходу до влади у 2010 році.Через приблизно десять років китайські виробники акумуляторів та електромобілів почали розміщувати виробництво в Угорщині.

Нагадаємо: Лідер Китаю Сі Цзіньпін, президент Франції Емманюель Макрон та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зустрілись у Парижі, де обговорили війну Росії в Україні та ескалацію на Близькому Сході.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити