Що таке девальвація гривні? - Як її розпізнати і взагалі добре це чи погано?

Головна > Закон > Що таке девальвація гривні? - Як її розп...
Author

Марія Куренко

05.08.2020, 17:20
Shares

0

Views

1 057

Що таке девальвація гривні? - Як її розпізнати і взагалі добре це чи погано?

Пресс служба НБУ

Девальвація (знецінення) відбувається, коли обмінний курс падає в ціні. Це призводить до здешевлення експорту і подорожчання імпорту. Теоретично це може сприяти збільшенню економічного зростання, але може викликати і інфляцію. Інфокурс вирішив з'ясувати на скільки погано для гривні її девальвація.

Зміст:

Що таке девальвація?

  • Після недовгого пошуку в інтернеті ви відразу потрапите на академічне пояснення, що таке девальвація (можете спробувати). В основному ви дізнаєтеся, що це зменшення ваги золота в одній грошовій одиниці (валюті). Просунувшись трохи далі в своїх пошуках ви прочитаєте, що другим важливим позначенням девальвації вважається умисне зниження її курсу по відношенню до інших твердих валют з боку уряду або Національного банку.
  • Виходить, що жодне з визначень не є актуальним для пояснення девальвації гривні! Паперові гроші вже давно не забезпечуються золотом. А уряд не впливає безпосередньо на курс гривні, так як його значення визначається за законами попиту та пропозиції. Іншими словами є плаваючим.
  • За великим рахунком для ринкових економік, де вартість національної валюти не залежить від рішень уряду, поняття девальвації (і навпаки ревальвації) є неактуальним. Їм на зміну прийшли менш популярні поняття знецінення та подорожчання. Але продовжуючи повторювати і цитувати один одного національні ЗМІ по-старому використовують і лякають всіх терміном "девальвація гривні".

Ризики девальвації гривні

  • Слід розуміти, що ризик девальвації це в першу чергу швидке, неконтрольоване зниженням вартості гривні по відношенню, наприклад, до долара чи євро (тверді валюти). Можливість спрогнозувати ризик залежить від умов, які викликали зниження курсу. Наприклад, знецінення гривні за розпорядженням уряду може бути спрогнозовано заздалегідь, що зменшує ризик негативних наслідків. А ось кризова девальвація викликана нестабільним положенням валюти на зовнішніх ринках, взагалі важко піддається якомусь планування.

ЯКІ РИЗИКИ ДЕВАЛЬВАЦІЇ ГРИВНІ?

  • Один з основних ризиків, актуальний для України, це політичний ризик. Залежно від курсу головної політ сили, країна змінює свій вектор з європейського на російський і це завжди погано позначається на курсі гривні. До додаткових ризиків відносяться:
  • неповернення в банківській системі;
  • виплата дивідендів по ОВДП з подальшим виведенням валюти з країни;
  • скорочення промвиробництва;
  • високий рівень безробіття;

Переваги девальвації гривні

  1. Національний експорт стає дешевшим і конкурентоздатним для іноземних покупців, які розраховуються доларами або євро. Таким чином, це стимулює внутрішній попит і може привести до створення робочих місць в експортному секторі.
  2. Високий рівень експорту призводить до зменшення дефіциту поточного рахунку. Простіше кажучи у держави з'являється більше грошей, які вона не друкувала.
  3. Високий експорт і сукупний попит, як правило, призводять до більш високого темпу економічного зростання країни.
  4. Девальвація - це менш руйнівний спосіб відновлення конкурентоспроможності, ніж зниження сукупного попиту. Прийнявши рішення про девальвацію валюти, Центральний банк може знизити процентні ставки, оскільки йому більше не потрібно «підтримувати» валюту.

Негативні сторони девальвації

Девальвація може викликати інфляцію, тому що:

  1. Імпорт стає дорожче (дорожчає будь-який імпортний товар або сировина);
  2. Сукупний попит збільшується, що призводить до збільшення цін;
  3. Компанії експортери мають менше стимулів для скорочення витрат, тому що вони можуть покладатися на девальвацію для підвищення конкурентоспроможності;
  4. Девальвація знижує купівельну спроможність громадян за кордоном. Наприклад, перебувати у відпустці за кордоном стає дорожчим.
  5. Знижується реальна заробітна плата. У зв'язку з девальвацією гривні ціни на імпортні товари ростуть швидше, ніж реальна заробітна плата. Це погіршує становище багатьох споживачів.
  6. Масштабна і швидка девальвація відлякує міжнародних інвесторів. Це робить їх менш схильними купувати облігації державного боргу, тому що девальвація фактично знижує реальну вартість їх вкладень. У деяких випадках це призводить до втечі капіталу.
  7. Якщо у споживачів є борги, наприклад іпотека в іноземній валюті - після девальвації вони побачать різке збільшення щомісячних платежів.

Історичні приклади

ДОСВІД ВЕЛИКОБРИТАНІЇ

  • У 1992 році Великобританія знаходилася в стані рецесії. Намагаючись утримати фунт, уряд підвищив процентні ставки до 15%. Коли уряд вийшов з європейського механізму обмінного курсу, фунт знецінився на 20%, але, що більш важливо, це дозволило знизити процентні ставки і відновити економіку. Цей історичний приклад вважається вигідною девальвацією. Важливо відзначити, що на початку 1992 року фунт вважався переоціненою валютою.

РОСІЙСЬКА ЕКОНОМІЧНА КРИЗА 2014 РОКУ

  • Рубль упав під час економічної кризи. Це сталося через падіння цін на нафту і проблем з платіжним балансом. Почалася стихійна девальвація, викликавши зростання інфляції і зниження рівня життя. Проблема полягала не стільки в девальвації, скільки в тому, що економіка залежала від експорту нафти - тому, коли ціни на нафту впали, попит на рубль різко знизився.

Висновки:

Так кому ж вигідна девальвація гривні в Україні?

ВИГІДНА:

  • Для експортерів
  • Внутрішньої туристичної індустрії
  • Громадянам, які працюють на підприємства експортерах

НЕВИГІДНА:

  • Споживачам, які купують імпортні товари
  • Громадянам, які подорожують за кордон
  • Підприємствам, які купують імпортну сировину
  • Громадянам, які отримують фіксовані платежі з бюджету
  • Закордонним імпортерам

Довгострокова девальвація, як правило, відображає неефективну економіку. В останні роки Україна відчувала зниження вартості гривні в порівнянні з твердими валютами. У цей період рівень життя в Україні зростав більш повільними темпами, ніж в основних економіках наших сусідів. Як правило, в довгостроковій перспективі, слабка гривня викликається слабкою економікою (або відносно високою інфляцією).

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог продовжує атаки беспілотниками Запоріжжя, поранено дві жінки

Вони отримали легкі ушкодження, їм надано допомогу на місці.

28.03.2024 - 08:58

Arrow
Theme

Війна

Три російські «Шахеди» вдарили по гімназії у Ізюмі, є поранений

Внаслідок російських обстрілів на Харківщині за минулу добу постраждали четверо людей.

27.03.2024 - 10:34

Arrow

Вас це може зацікавити