Російські та білоруські спортсмени не повинні брати участь в паризькій Олімпіаді - президент ПАРЄ

Головна > Спорт > Російські та білоруські спортсмени не по...
Author

Марія Куренко

20.03.2024, 16:01
Shares

1

Views

105

delnik.bg/wp-content/uploads/2024/01/%D0%90%D0%9D%...
Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Теодорос Русопулос, mig.com.ua

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Теодорос Русопулос виступив проти участі російських та білоруських спортсменів на Олімпійських іграх влітку 2024 року в Парижі навіть у нейтральному статусі.

Про це йдеться в заяві президента ПАРЄ.

Відео: PACE TV

Олімпізм - це "філософія, яка сприяє повазі до універсальних фундаментальних етичних принципів, особливо чесності, поваги та дружби. Цілком очевидно, що фундаментальні принципи олімпізму, за визначенням, протистоять війні" ,- зазначив президент ПАРЄ.

"Тому я ставлю питання: чи повинні спортсмени з країни, яка захопила іншу, брати участь в Олімпіаді і з гордістю представляти цю країну? Або, інакше кажучи: чи можемо ми засуджувати Росію за бомбардування українських мирних жителів, викрадення дітей, катування в’язнів, вчинення масових вбивств – а потім аплодувати її спортсменам? Знаючи, що багато з цих спортсменів фактично служать в російській армії, і переважна більшість із них отримують державну зарплату? Це дух олімпізму?" - зазначив він.

Русопулос додав, що він чув, що деякі люди вважають - спортсмени не повинні відповідати за рішення своїх урядів. Проте будь-яка перемога цих спортсменів, навіть під нейтральним прапором, може відзначатися – і використовуватися – як інструмент для пропаганди, створюючи наратив прийняття та нормалізації, який применшує серйозність дій російського та білоруського урядів.

"Я шкодую, що Міжнародний олімпійський комітет вирішив не виконувати наш заклик, але я закликаю його суворо застосовувати критерії, які він встановив для дозволу російським спортсменам брати участь, і забезпечити, щоб будь-яка участь громадян Росії та Білорусі не використовувалася. як пропаганда.Тепер це найкращий спосіб посилити гідні цілі миру та рівності, які олімпійський рух втілює протягом тисячоліть", - підсумував президент ПАРЄ.

Нагадаємо: Рік тому ПАРЄ прийняла резолюцію про те, що російські та білоруські спортсмени не повинні брати участь у паризькій Олімпіаді, бо їхня участь була б образою для українських спортсменів, кілька з яких загинули через війну, а більшість із них не мають можливості нормально тренуватися через зруйновану спортивну інфраструктуру.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

Суд відправив у СІЗО на 60 діб агроміністра Миколу Сольського з альтернативою застави 75,7 млн грн

Строк дії ухвали в частині покладених обов’язків – 2 місяці з дня внесення застави, але у межах строку досудового розслідування.

26.04.2024 - 10:30

Arrow
Theme

Війна

Російський ракетний удар по Смілі пошкодив цивільну інфраструктуру та приватні будинки, 6 людей постраждали

Крім того пошкоджено залізничне сполучення, адміністративні будинки, автівки.

25.04.2024 - 11:57

Arrow

Вас це може зацікавити