Рада ЄС обговорить блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною 

Головна > Економіка > Рада ЄС обговорить блокування пунктів пр...
Author

Назар Лазебний

29.11.2023, 11:02
Shares

0

Views

678

Протест перевізників на кордоні в Гребенному /Войтек Яргіло /ПАП
Войтек Яргіло / PAP

Рада ЄС на рівні міністрів транспорту найближчим часом обговорить ситуацію з блокуванням польськими перевізниками пунктів пропуску на кордоні з Україною.

Про це повідомляє RMF FM, інформує Інфокурс.

"Зміни в системі є-Черга, додаткові смуги на переходах для порожніх вантажівок, які повертаються до Європейського Союзу і тема протестів на польсько-українському кордоні – серед пунктів порядку денного засідання транспортної Ради ЄС", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що тема протестів буде винесена в кінець засідання, запланованого на наступний понеділок, 4 грудня

Польща порушила цю тему в рамках так званих "різних питань", які можуть бути представлені будь-якою країною наприкінці засідання транспортної ради.

Окрім Польщі, виступити хочуть також Угорщина та Словаччина.

"Ми очікуємо, що делегації цих трьох країн представлять ситуацію та поінформують раду про вплив угоди ЄС з Україною на транспорт", - зауважив дипломат ЄС.

Якщо до понеділка питання не буде вирішене, не виключено, що виступить і Європейська комісія, яка бере участь у переговорах між перевізниками, польською владою та українською стороною.

Співрозмовник в Єврокомісії підтвердив радіостанції, що повернення дозволів для українських перевізників не може бути, оскільки це було б порушенням законодавства ЄС. Єврокомісія закликає Україну створити додаткові смуги для порожніх вантажівок, які повертаються з України.

Щодо української є-Черги, яку польські перевізники різко критикують за недоліки й хочуть скасувати, речник ЄК повідомив, що влада в Києві "зробила кілька поліпшень у системі", ці зміни, додав він, повинні розв'язати проблеми протестувальників.

Нагадаємо: 6 жовтня польські перевізники анонсували блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні між Польщею й Україною: “Корчова-Краківець”, “Гребенне-Рава Руська”, “Дорогуськ-Ягодин”. І вже псля 13-ї години відбулося поступове блокування руху вантажного транспорту у напрямку цих пунктів пропуску. Протест офіційно зареєстровано польськими перевізниками в місцевих органах влади до 3 січня 2024 року.

Серед основних вимог до уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня.

На ранок 22 листопада на українсько-польському кордоні в напрямку трьох пунктів пропуску – "Ягодин-Дорогуськ", "Краківець-Корчова", "Рава-Руська-Гребене" — приблизно 2 700 вантажних транспортних засобів, повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

23 листопада блокування руху вантажівок почалось і перед пунктом пропуску "Медика", суміжному з українським ПП "Шегині".

За даними Держприкодонслужби, польські перевізники також планують поширити блокування руху вантажівок на пункт пропуску "Нижанковичі–Мальховіце". Учора там електронна черга з вантажних автомобілів на виїзд з України зросла з 1300 до 2000 автомобілів.

27 листопада Міністерство інфраструктури Польщі повідомило, щозвернулось до України з пропозицієюдля вирішення ситуації з блокадою на кордоні.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити