Рада ухвалила заяву до річниці Євромайдану та подій Революції Гідності

Головна > Столиця > Рада ухвалила заяву до річниці Євромайда...
Author

Олександр Талов

21.11.2023, 12:50
Shares

1

Views

579

Пам'ять і висновки: соцмережі про Євромайдан п'ять років по тому - BBC News  Україна

Український парламент ухвалив проєкт Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв’язку з десятою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності.

Про це повідомив народний депутат України від парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк, передає Укрінформ.

Законодавча ініціатива №10269 була підтримана 327 голосами народних депутатів, додав Железняк.

Проєкт Постанови та додана до неї Заява спрямовані на привернення уваги українського суспільства та міжнародної спільноти до Євромайдану та Революції Гідності з нагоди 10-річчя цих значущих подій.

У Заяві українського парламенту викладено низку положень.

Заява містить позицію Верховної Ради, що героїчні і водночас трагічні події Революції Гідності були спричинені злочинною політикою Віктора Януковича та сформованого ним політичного режиму, що підтримувався і спрямовувався російським нацистським тоталітарним режимом та діяв всупереч національним інтересам України.

Водночас Рада постановляє, що триваюча широкомасштабна збройна агресія Російської Федерації проти України, тимчасова окупація Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, а також частин Донецької, Запорізької, Луганської, Херсонської областей, геноцид українського населення на захоплених територіях України стали людиноненависницькою відповіддю держави-агресора на зусилля України, спрямовані на ліквідацію диктатури, боротьбу з наслідками колоніального минулого і розбудову сучасної успішної демократичної держави.

Підкреслюється, що Герої Небесної Сотні поклали свої життя, захищаючи свободу під час подій Революції Гідності, Захисники і Захисниці України, захищаючи Україну від російської неспровокованої та невиправданої збройної агресії, щодня віддають життя в ім’я ідеалів демократії, свободи та європейського майбутнього України.

У Заяві наголошується, що Україна заплатила та продовжує платити найвищу ціну за звільнення від диктатури, відданість демократичним цінностям і принципам, за право самостійно визначати своє майбутнє, за свій цивілізаційний вибір – бути повноправною частиною Об’єднаної Європи.

Акцентується, що свобода, гідність, демократія, верховенство права, права і свободи людини і громадянина є основою Української держави, цивілізаційним напрямом подальшого розвитку українського суспільства. Зазначається, що Верховна Рада України послідовно стоїть і стоятиме на позиціях утвердження цих цінностей в усіх сферах суспільного життя.

Український парламент наголошує на незворотності трансформації України для виконання всіх вимог, необхідних для набуття нею повноправного членства в Європейському Союзі і НАТО. Членство України в Європейському Союзі і НАТО стане найкращою даниною пам’яті учасникам Революції Гідності та воїнам, які загинули в боротьбі з режимом Януковича і російським нацистським тоталітарним режимом.

Верховна Рада України закликає міжнародне співтовариство до посилення військової, економічної, фінансової, гуманітарної допомоги Україні з метою щонайшвидшого відновлення територіальної цілісності України, виведення російських військ з її території та відновлення миру на Європейському континенті.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Фахівці завершили ремонт залізничної колії в Херсоні, пошкодженої внаслідок обстрілу РФ

Вранці 8 травня російська окупаційна армія атакувала цивільну залізничну інфраструктуру у Херсоні.

08.05.2024 - 16:17

Arrow
Theme

Війна

Російські війська атакували два обʼєкти критичної енергетичної інфраструктури на Львівщині

Ворог влучив в енергетичні об'єкти у Червоноградському та Стрийському районах.

08.05.2024 - 09:01

Arrow

Вас це може зацікавити