Президент Зеленський прокоментував результати саміту НАТО у Вільнюсі для України

Головна > Політика > Президент Зеленський прокоментував резул...
Author

Марія Куренко

12.07.2023, 15:37
Shares

0

Views

704

Безпека – це наше ключове завдання на саміті НАТО – Володимир Зеленський за результатами зустрічі з Єнсом Столтенбергом у Вільнюсі
Офіс президента

Президент високо оцінив рішення членів НАТО щодо скасування для України необхідності Плану дій щодо членства (ПДЧ). Водночас, на його переконання, саміт був би результативнішим, якби Україна отримала запрошення до членства в Альянсі.

Про це він заявив на спільному брифінгу з генеральним секретарем Альянсу Єнсом Столтенбергом 12 липня.

Запрошення до Альянсу було б важливим сигналом для суспільства, додав він.

"Я справді розумію, що це технічний сигнал, але якщо ми займаємося не тільки технікою і бюрократією, а подивимося на це як на серйозний фактор мотивації українського суспільства, то для мене як для президента це був дуже важливий момент", – наголосив він.

Зеленський додав, що Україні запропоновано гарантії безпеки, але не замість членства в Альянсі, а саме на шляху до НАТО.

"Україна розуміє, що не може бути членом НАТО поки йде війна. Ми з багатьма сьогодні зустрічалися… Україна буде членом НАТО, коли дійсно будуть умови… коли буде безпечно на нашій землі", – заявив президент.

Зі свого боку Єнс Столтенберг наголосив, що Альянс підтримуватиме Україну, скільки це буде потрібно. Він зауважив, що за минулий рік члени НАТО надали допомогу на десятки мільярдів доларів.

араз Україна ближча до НАТО, ніж будь-коли. Союзники підтвердили ще раз, що Україна стане членом Альянсу, та погодилися скасувати вимогу ПДЧ. Це змінить шлях членства України з двоетапного процесу на одноетапний. Ми надамо Україні запрошення приєднатися до НАТО, коли союзники погодяться, що умови виконано", – зазначив Генеральний секретар Альянсу.

Нагадаємо: Україна очікувала отримати на саміті у Вільнюсі чіткі та конкретні гарантії безпеки й її майбутнього членства в Альянсі. Ідеальним було б запрошення України до Альянсу.

11 липня Саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив пакет рішень згідно якого Україна отримає нову багаторічну програму підтримки. Буде утворенна Ради Україна – НАТО. Окрім того лідери країн Альянсу підтвердили, що Україна у майбутньому стане членом НАТО.

На думку генсекf НАТО Єнса Столтенберга - це сильний пакет для України і чіткий шлях до її членства у НАТО.

Як інформував ІК, напередодні стало відомо, що країни G7 оголосять на саміті НАТО у Вільнюсі гарантії безпеки для України. Відповідний документ планується підписати 12 липня.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити