У ЄС розробили безпекову парасольку для України - Politico

Головна > Політика > У ЄС розробили безпекову парасольку для ...
Author

Назар Лазебний

12.07.2023, 11:11
Shares

1

Views

601

Зовнішньополітичний орган Європейського Союзу -Європейська служба зовнішніх справ -розробила проєкт плану надання Україні "безпекових зобов'язань" на роки вперед, допоки триває агресія Росії.

Про це, з посиланням на проєкт документа, повідомило Politico ввечері у вівторок, 11 липня, інформує Інфокурс.

Країни G7 ухвалили на саміті НАТО заяву про гарантії безпеки для України -  Freedom

Згідно документу, пропозиції охоплюють широкий спектр допомоги: від"сталого" забезпечення України зброєю, продовження підготовки військових, обміну розвідувальними даними до допомоги у налагодженні зв'язків між українськими та європейськими оборонними компаніями.

Зазначається, що "членство України в ЄС саме по собі буде зобов’язанням у сфері безпеки", тому Євросоюзповинен надати "довгострокову тапередбачувану фінансову підтримку" на відбудову України, щоб допомогти Києву досягти цього,

Рекомендаціїє здебільшого узагальненням зусиль, які ЄС уже здійснює на підтримку України, але в сукупності вони вирізняються широтою та довготривалістю, окреслюючи мільярдні обсяги потенційної підтримки в найближчі роки.

"Чим більше ми зможемо говорити про довгострокові зобов'язання, тим більше зможемо дати зрозуміти Путіну, що він не може розраховувати на втому Європи, спричинену виборами чи будь-якими іншими причинами", - зауважив один із дипломатів ЄС на умовах анонімності.

Попри те він додав, що це "не означає, що ми робимо ставку на те, що війна триватиме".

Спеціальний грошовий фонд ЄС для допомоги Україні

ЄС як суб'єкт обмежений в тому, що може зробити у військовому плані - він не може фактично надати Україні зброю, проте може надавати допомогу у вигляді військових навчань,йдеться в матеріалі. Натомість Брюссель заохочує країни ЄС надсилати свою власну зброю, пропонуючи за це часткову компенсацію.

Ця система відшкодування розглядається як один із стовпів довгострокової військової підтримки України з боку ЄС, а офіційні особи "незабаром" запропонують план створення "спеціального" грошового фонду для таких зусиль. Зазначається, що фонд який діятиме до 2027 року.

"Це буде основним елементом зобов'язань ЄС щодо безпеки України в короткостроковій і довгостроковій перспективі", - зазначається в плані.

Окрім цього, планується задіяти чотири мільярди євро з Європейського фонду миру на озброєння для України лише цього року. З часом фонд повинен розвиватися, переходячи від відшкодування витрат до субсидування спільних закупівель зброї, йдеться в плані.

Гарантії безпеки для Києва від G7

У свою чергу Уряд Великобританії анонсував, що країни "Великої сімки" підпишуть у середу, 12 липня, нову рамкову угоду, яка забезпечить довгострокові безпекові зобов'язання для України.Зазначається, що ця заява стане основою, на якійз детальним описом зброї, яка буде надана.

Британський прем'єр-міністрРіші Сунак наголосив, що не можна допустити "повторення того, що сталося в Україні", тому цядекларація підтвердить зобов'язання гарантувати, що "Україна ніколи більше не залишиться вразливою до тієї жорстокості, яку Росія застосувала до неї".

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити