Посли ЄС ухвалили продовження спрощеного торговельного режиму з Україною, але з доповненнями

Головна > Економіка > Посли ЄС ухвалили продовження спрощеного...
Author

Назар Лазебний

28.03.2024, 09:42
Shares

0

Views

522

50 млрд євро для України - Європарламент схвалив створення фонду допомоги »  Слово і Діло
slovoidilo.ua

Постійні представники країн-членів Євросоюзу 27 березня досягли компромісу в питанні продовження спрощеного режиму торгівлі з Україною ще на один рік.

Про це повідомило Бельгійське головування в ЄС на своїй сторінці в Х.

Як повідомляє Укрінформ, текст угоди схвалено з єдиним уточненням щодо умов застосування захисних обмежень.

Посли ЄС домовилися про новий компроміс щодо розширення автономних торговельних заходів для України, "забезпечуючи збалансований підхід між підтримкою України та захистом сільськогосподарських ринків ЄС".

"Цей компроміс залишається незмінним у порівнянні з текстом, що був ухвалений тиждень тому під час тристоронніх переговорів, з одним доповненням: визначений період (середнього обсягу торгівлі між ЄС і Україною – ред.) для активації захисного механізму буде розширений на друге півріччя 2021 року. Європейська комісія також дещо посилить формулювання у власній декларації", – повідомили у Бельгійському головуванні в ЄС.

Тепер цей компроміс буде представлений на розгляд Європейського парламенту для швидкого досягнення угоди, уточнюється у повідомленні.

Нагадаємо: Угода про асоціацію між ЄС та Україною, що передбачає Зону глибокої та всеосяжної вільної торгівлі, забезпечила українському бізнесу преференційний доступ до ринку ЄС із 2016 року.

Відразу після початку російської агресії проти України ЄС у червні 2022 року запровадив автономні торгові заходи, які дозволяють безмитний доступ усіх українських товарів до ЄС. Ці заходи були продовжені на один рік у 2023 році. У січні Єврокомісія запропонувала призупинити дію імпортних мит і квот на український і молдовський експорт ще на рік.

Проте через протести фермерів минулого року було введено тимчасове обмеження постачання з України деяких видів агропродукції.

Водночас окремі країни, зокрема Польща, Словаччина та Угорщина, оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

13 березня Європарламент схвалив пропозицію Єврокомісії щодо продовження лібералізації торговельного режиму з Україною і Молдовою до 5 червня 2025 року. Згідно новим правилам Брюссель зможе реагувати на зміни на ринку ЄС через український імпорт.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

Суд відправив у СІЗО на 60 діб агроміністра Миколу Сольського з альтернативою застави 75,7 млн грн

Строк дії ухвали в частині покладених обов’язків – 2 місяці з дня внесення застави, але у межах строку досудового розслідування.

26.04.2024 - 10:30

Arrow
Theme

Війна

Російський ракетний удар по Смілі пошкодив цивільну інфраструктуру та приватні будинки, 6 людей постраждали

Крім того пошкоджено залізничне сполучення, адміністративні будинки, автівки.

25.04.2024 - 11:57

Arrow

Вас це може зацікавити