Посилення ППО, додаткові F-16, нові безпекові угоди - другий день саміту НАТО у Вашингтоні

Головна > Політика > Посилення ППО, додаткові F-16, нові безп...
Author

Марія Куренко

11.07.2024, 07:21
Shares

2

Views

101

Генштаб ЗСУ

На другий день саміту НАТО президент Володимир Зеленський анонсував швидке рішення партнерів щодо надання винищувачів F-16 для України та підписання нових безпекових угод.

Як заявив президент у своєму відеозверненні, уряди Данії та Нідерландів повідомили, що вже у процесі передання Україні F-16 за підтримки США, йдеться у заяві Білого дому.

"Сьогодні продовжуємо роботу у Вашингтоні, буде, зокрема, вже дуже скоро рішення по F-16. Збільшуємо кількість літаків, доступних Україні", – заявив президент.

Президент зазначив, що учора були ухвалені рішення про надання Україні ще п’яти Patriot і десятків інших систем ППО.

"Сьогодні – рішення по літаках. Будуть зараз і дві нові безпекові угоди. Там, в угодах, підтримка санкцій проти Росії, підтримка нашого вступу в ЄС і НАТО, підтримка нашого захисту – наших воїнів, усіх наших людей, відбудови", – повідомив він.

Водночас Державний секретар США Ентоні Блінкен на NATO Public Forum у Вашингтоні, де триває саміт, заявив, щонаразі триває передача винищувачів F-16 з Данії, Нідерландів, які з'являться у небі України вже цього літа, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згодом Білий дім опилюднив офіційну спільну заяву із урядами Данії та Нідерландів про передачу літаків урядами Данії та Нідерландів за підтримки Сполучених Штатів.

"Ми налаштовані на подальше посилення військово-повітряних можливостей України, які включатимуть ескадрильї сучасних багатоцільових літаків четвертого покоління F-16. Коаліція має намір підтримувати їх забезпечення та озброєння, а також подальшу відповідну підготовку пілотів для підвищення оперативної ефективності. Ми продовжуватимемо співпрацювати на підтримку здатності України захищатися від російської агресії", - йдеться у заяві.

Окрім того у Вашингтоні Зеленський підписав разом із прем’єр-міністром Люксембургу Люком Фріденом безпекову угоду.

Офіс президента України

Згідно з угодою, Люксембург продовжуватиме надавати військову допомогу Україні, країна підтримує санкції проти Росії, вступ України в ЄС і НАТО, а також допомагатиме захисту та відновленню культурної спадщини.

Уряд Норвегії ухвалив рішення передати Україні шість винищувачів F-16. Це рішення вже привітав міністр оборони України Рустем Умєров.

Прем'єр-міністр ДжастінТрюдо анонсував новий, додатковий пакет військової підтримки для України на 500 мільйонів канадських доларів. Зеленський і Трюдо обговорили оборонні потреби України та скоординували співпрацю в межах коаліції винищувачів, приділили увагу розширенню тренувальних місій українських пілотів та можливості додаткового навчання для наших льотчиків на канадських авіасимуляторах.

Офіс президента України

На полях саміту НАТО пройшла зустріч з українського президента з Президентом Чехії Петром Павелом, на якій обговорили реалізацію чеської ініціативи з постачання артилерійських боєприпасів Україні, європейську та євроатлантичну інтеграцію України.

Офіс президента України

У Посольстві України у Сполучених Штатах Америки Президент Володимир Зеленський провів зустріч із топменеджерами провідних американських оборонних компаній, яка стала продовженням діалогу, започаткованого у Вашингтоні торік у грудні.

Під час зустрічі обговорили перспективи спільного оборонного виробництва, насамперед боєприпасів, систем ППО, гармат, бронетехніки та безпілотників, забезпечення ремонту й обслуговування військової техніки.

Крім того, у присутності Президента України АТ "Укроборонпром" та американська компанія Northrop Grumman підписали угоду щодо створення нового виробництва боєприпасів середнього калібру відповідно до стандартів НАТО.

Офіс президента України
Офіс президента України

Нагадаємо: Через посилення обстрілів енергетичної та цивільної інфраструктури Росією президент Володимир Зеленський заявляв, що для закриття неба над Україною потрібно 25 систем ППО Patriot або її аналогів.

Раніше повідомлялося, що уряд США планує призупинити виконання замовлень на системи Patriot та ракети-перехоплювачі, доки Україна нарешті матиме достатньо засобів для захисту від повітряних атак Росії. Системи, призначені для інших країн, нібито будутьперенаправлені, щоб допомогти Києвузахистити міста та критичну інфраструктуру.

9 липня президент Джо Байден на саміті НАТО заявив, що США та союзники передадуть Україні додаткові стратегічні системи протиповітряної оборони. Йдеться про чотири батареї Patriot: три – від США, Німеччини та Румунії, одну спільно зберуть Нідерланди з партнерами. Італія передасть додаткову систему SAMP-T.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Громадські об’єднання США закликали Держдеп використати виділені Україні мільярди доларів, які можуть “згоріти” у кінці вересня

До Держдепу звернулися, зокрема, такі організації, як Nova Ukraine, Leleka Foundation та 107 відділення Союзу українок Америки.

05.09.2024 - 10:36

Arrow

Вас це може зацікавити