Байден анонсував передачу США та союзниками "десятків" систем ППО для України

Головна > Політика > Байден анонсував передачу США та союзник...
Author

Марія Куренко

10.07.2024, 10:35
Shares

0

Views

641

Відзначення 75-ї річниці альянсу на заході НАТО у Вашингтоні
Президент США Джо Байден виступає з промовою на заході НАТО з нагоди 75-ї річниці альянсу у Вашингтоні, США, 9 липня 2024 р. REUTERS/Лія Мілліс

США та союзники передадуть Україні додаткові стратегічні системи протиповітряної оборони. Про це 9 липня повідомив американський президент Джо Байден на саміті НАТО у Вашингтоні.

Про це пише "Голос Америки".

Повідомляється, що США, Німеччина, Румунія, Італія та Нідерланди найближчими місяцями передадуть Україні десятки додаткових систем ППО і вже готують до відправлення пʼять із них, зазначив Байден, назвавши це "історичною" подією.

За його словами, йдеться про чотири батареї Patriot: три – від США, Німеччини та Румунії, одну спільно зберуть Нідерланди з партнерами. Італія передасть додаткову систему SAMP-T.

"Ці п’ять стратегічних систем протиповітряної оборони допоможуть захистити українські міста, мирних жителів і військових, і ми тісно співпрацюємо з українським урядом, щоб ці системи можна було швидко використовувати", – сказав президент США у своїй промові на відкритті саміту НАТО у Вашингтоні у вівторок 9-го липня.

Водночас у Білому домі повідомляють, що союзники також планують надати Україні такі системи ППО, як NASAM, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS і Gepard.

"Наше послання Москві та світу чітке: наша підтримка України сильна та непохитна", – сказав Байден, виступаючи перед учасниками ювілейного 75-го саміту НАТО.

Загалом партнери США зобовʼязалися виділити понад 1 млрд доларів на підтримку ППО, зазначив Байден. За його словами, наступного року Київ отримає від західних союзників "сотні" ракет-перехоплювачів для систем ППО. Байден наголосив, що США перенаправлять в Україну перехоплювачі, які були заплановані для постачання в інші країни, щоб вони були доставлені в Україну.

Росія програє у цій війні, сказав президент США.

"Україна може і повинна зупинити Путіна", – наголосив Байден.

Нагадаємо: Уряд США планує призупинити виконання замовлень на системи Patriot та ракети-перехоплювачі, доки Україна не матиме достатньо засобів для захисту від повітряних атак Росії. Системи, призначені для інших країн, нібито будуть перенаправлені, щоб допомогти Києву захистити міста та критичну інфраструктуру, повідомляв Financial Times.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Громадські об’єднання США закликали Держдеп використати виділені Україні мільярди доларів, які можуть “згоріти” у кінці вересня

До Держдепу звернулися, зокрема, такі організації, як Nova Ukraine, Leleka Foundation та 107 відділення Союзу українок Америки.

05.09.2024 - 10:36

Arrow

Вас це може зацікавити