Польські протестувальники повністю заблокували КПП "Шегині" на кордоні з Україною

Головна > Економіка > Польські протестувальники повністю забло...
Author

Марія Куренко

01.03.2024, 16:02
Shares

1

Views

701

Польські фермери сьогодні проводять загальний страйк
RMF FM

Польські фермери з 13.00 п'ятниці повністю заблокували контрольно-пропускний пункт "Шегині".

Як повідомляє Укрінформ, з посиланням на речника Державної прикордонної служби Андрія Демченко, суттєве зниження кількості перетинів кордону вантажівками залишається і по напрямку пункту пропуску "Ягодин".

"Ситуація за останні дні фактично не змінювалася. Але сьогодні маємо певну зміну по напрямку пункту пропуску "Шегині". Бо о 13:00, як повідомила нам польська сторона, польські фермери відмовилися пропускати будь-яку вантажівку, яка слідує чи то в бік України, чи в бік Польщі. Хоч і до цього на цьому напрямку відмічався такий критичний мінімум перетину кордону вантажівками", - розповів він.

За словами речника, за минулу добу вказаний напрямок перетнули тільки 47 вантажних транспортних засобів в обох напрямках, "а після 13:00 й тепер українська сторона фіксує по нашому пункту пропуску безпосередньо, що вантажівки не рухаються ні з Польщі, ні в Польщу. Польська сторона не приймає вантажні транспортні засоби до себе з України".

Також суттєве зниження кількості перетинів кордону вантажівками залишається і по напрямку пункту пропуску "Ягодин".

а минулу добу тут перетнуло кордон 111 вантажівок, які слідували з Польщі в Україну. Як і раніше, польські фермери не пропускають жодної вантажівки, яка слідує з України в Польщу. За останні дні це "нульові" показники перетину кордону в бік Польщі на цьому напрямку", - додав Демченко.

Він повідомив, що у чергах на шести пуктах пропуску стоять 2350 вантажівок.

Нагадаємо: Із 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції яка нібито не відповідає нормам ЄС, повернення дозвільної системи для українських перевізників, дотацій на добрива, компенсацій акцизу на пальне, виплат субсидій, відмова Польщі від європейського зеленого курсу та мають інші вимоги, які не стосуються України.

За цей час сталося п'ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дороги.

Як інформував Інфокурс, Польща вивчатиме досвід Латвії щодо введення ембарго на імпорт агропродукції з Росії й, ймовірно, запровадить аналогічну заборону, під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Латвії Евікою Сілінею в четвер у Варшаві заявив прем'єр-міністр Дональд Туск.

Латвія першою в ЄС заборонила імпорт агропродукції з Росії та Білорусі на законодавчому рівні. Ввезення до Латвії російської та білоруської сільськогосподарської та кормової продукції заборонено також із третіх країн. Заборона діятиме до 1 липня 2025 року, але за потреби може бути продовжена.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Фахівці завершили ремонт залізничної колії в Херсоні, пошкодженої внаслідок обстрілу РФ

Вранці 8 травня російська окупаційна армія атакувала цивільну залізничну інфраструктуру у Херсоні.

08.05.2024 - 16:17

Arrow
Theme

Війна

Російські війська атакували два обʼєкти критичної енергетичної інфраструктури на Львівщині

Ворог влучив в енергетичні об'єкти у Червоноградському та Стрийському районах.

08.05.2024 - 09:01

Arrow

Вас це може зацікавити