Польща не зніматиме ембарго на імпорт українського зерна, поки не буде розроблено механізм захисту сільскогосподарського ринку країни

Головна > Економіка > Польща не зніматиме ембарго на імпорт ук...
Author

Ольга Фединчік

19.01.2024, 13:56
Shares

0

Views

914

В РФ решили вывозить зерно из оккупированных территорий, чтобы кормить  россиян (фото)
focus.ua

Міністерство сільського господарства та розвитку села Польщі заявило про продовження дії заборони на імпорт зерна з України.

Про це йдеться у заяві міністерства у відповідь на повідомлення польських ЗМІ про начебто надходження українського зерна на польський ринок.

"Міністерство сільського господарства та розвитку села повідомляє, що заборона на імпорт зерна з України продовжує діяти. Вона збережеться доти, доки в рамках ЄС не будуть розроблені відповідні механізми, які забезпечать захист нашого ринку", – йдеться в заяві.

Водночас, Polskieradio24 повідомляє, що заступник міністерства сільського господарства Польщі Стефан Краєвський заявив, що ембарго зберігатиметься, "поки ми не знайдемо інших рішень".

Він наголосив, що брав участь у місії міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського та зустрівся із заступником міністра сільського господарства України Маркіяном Дмитрасевичем.

"Зʼявилося таке рішення, як ліцензування транспорту і транзиту. Якби продукт ішов до Польщі, українська сторона мала б повідомити про це польським службам, і вони вирішували б, що і в якій кількості, на яку суму і кому він має йти", – повідомив польський урядовець.

Також Краєвський по відомив, що згодом уряд опублікує структуровані списки компаній-імпортерів зерна з України, як це робив попередній уряд у листопаді,

"Ми над цим працюємо, і сподіваюся, що найближчим часом зможемо надати такий список", – сказав Краєвський.

Нагадаємо: 15 вересня минулого року Єврокомісія оголосила, що не продовжуватимеобмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня.

Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

Раніше польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський заявляв, щоембарго на експорт українських товарів до Польщі безстрокове.

Водночас Європейська комісія вже направила Польщі листа з вимогою скасувати безстрокове ембарго на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

15 січня міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини знову попросили Єврокомісію "захистити європейських фермерів" від українського аграрного експорту тазапровадити мито на зернові та олійні з України. Вказані країни поінформували Брюссель про зміни в динаміці українського експорту до ЄС. Зазначається, що фермери «в прифронтових країнах» зазнали значних збитків, тому їм треба "допомогти впоратися з ринковими перебоями, спричиненими українською сільськогосподарською продукцією".

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Секерський заявив, що наразі обговорюються й інші ідеї – наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити