Партнери та союзники України допоможуть вивезти українське зерно сухопдолом, - Кірбі

Головна > Війна > Партнери та союзники України допоможуть ...
Author

Ольга Фединчік

21.07.2023, 13:59
Shares

4

Views

434

Росіяни захочуть піти в наступ на деяких ділянках, — Джон Кірбі — tsn.ua
Associated Press

Попри російську військову блокаду союзники України будуть допомагати у вивезенні українського зерна сухопутними шляхами. Цей шлях не такий ефективний, проте потрібний і важливий.

Про це заявив координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбів інтерв'юГолосу Америки, інформує Інфокурс.

"Ми маємо ставитися до цієї погрози серйозно. Ми працюємо і будемо працювати з Україною та нашими союзниками й партнерами, аби вивезти зерно з України", зазначив він.

За його словами, це, найімовірніше, будуть шляхи суходоом. Така практика існувала і до "зернової угоди", додав Кірбі.

Кірбі визнав, що такий шлях не настільки ефективний, як морський, адже так "не вивезеш аж так багато зерна", проте у США "це розуміють, але не полишать спроби".

Він додав, що Росія повинна припинити блокаду, "окрім припинення цього, вони повинні повернутися до виконання угоди".

За його словами, вигідною "зернова угода" була для усіх, включно із російськими фермерами, а також корисною для країн, що розвиваються, які мають проблеми із харчами.

Нагадаємо: Організація Обʼєднаних Націй і Туреччина виступили посередниками в"зерновій угоді"щодо Чорного моря на перші 120 днів у липні минулого року, щоб допомогти впоратися з глобальною продовольчою кризою, яка посилилася через вторгнення РФ в Україну – одного з провідних світових експортерів зерна.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш запропонував президентові Росії Володимиру Путінупродовжити "зернову угоду"в обмін на підключення дочірньої компанії Россільгоспбанку до міжнародної платіжної системи SWIFT. У вівторок, 11 липня, Гутерреш направив Путіну листа, в якому запропонував шляхи подальшого полегшення російського експорту продовольства та добрив та забезпечення продовження поставок українського зерна Чорним морем, заявив представник ООН.

17 липня речник російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що "зернову угоду" фактично зупинено. Того ж дня у МЗС РФ заявили, що Чорноморська ініціатива припиняє функціонування з 18 липня. Росія відкликає гарантії безпеки судноплавства. За словами Пєскова, РФ "негайно повернеться до "зернової угоди" як тільки домовленості, що її стосуються, буде виконано".

У Міноборони Росії заявили, що всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря до українських портів, розглядатимуться як "потенційні перевізники вантажів військового призначення".

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Енергетика

Уряд виділив більш ніж 1,5 млрд грн на відбудову критично важливих ТЕС - Шмигаль

Кошти використають для відбудови Зміївської ТЕС на Харківщині та Трипільської ТЕС на Київщині.

17.05.2024 - 13:12

Arrow
Theme

Закон

Що зміниться для окремих категорій громадян при перетині кордону з 18 травня - пояснення ДПСУ

З 18 травня після набуття чинності закону щодо вдосконалення мобілізації в пунктах пропуску в окремих категорій громадян перевірятимуть наявність війс...

16.05.2024 - 15:49

Arrow

Вас це може зацікавити