Норвегія зробила виняток для України щодо прямого продажу зброї та продукції оборонної промисловості

Головна > Політика > Норвегія зробила виняток для України щод...
Author

Олександр Талов

02.01.2024, 15:46
Shares

2

Views

588

Норвегія передасть додаткові системи NASAMS для України
mil.in.ua

Уряд Норвегії дозволив прямий продаж до України озброєння виробництва своєї оборонної промисловості.

Про це повідомили на сайті норвезького уряду, інформує Інфокурс.

Відповідне рішення набуло чинності 1 січня 2024 року.

У надзвичайній безпековій ситуації, що склалася внаслідок агресивної війни Росії, нам вкрай важливо продовжувати підтримувати Україну. Ми повинні планувати можливість того, що незаконна агресивна війна може бути продовжена. Тому уряд ухвалив рішення дозволити прямі продажі зброї та продукції оборонного призначення норвезької оборонної промисловості Україні”, – зазначив чиновник.

Зазначається, що ця зміна політики означає, що норвезькі компанії можуть звертатися до міністерства закордонних справ Норвегії за ліцензією на експорт для прямих продажів зброї та оборонної продукції в Україну.

Водночас у МЗС Норвегії наголосили, що експортні ліцензії для прямих продажів будуть надаватися в кожному конкретному випадку.

Усі заявки будуть ретельно оцінені. Контроль і надалі відбуватиметься у суворих та відповідальних рамках, відповідно до норвезьких правил експортного контролю, йдеться у повідомленні.

Норвезька військова підтримка України є частиною широких міжнародних зусиль між союзниками та країнами-партнерами.

Варто зауважити, що для України було зроблено виняток, бо відповідно до рішення парламенту Норвегії від 1959 року, країна не дозволяє продавати зброю та боєприпаси виробництва своєї оборонної промисловості в райони, де йде війна або існує загроза війни, або до країн, де йде громадянська війна.

“Те, що уряд зараз дозволяє прямі продажі в Україну, не означає, що ми дозволимо прямі продажі зброї країнам, які воюють, на загальній основі…Рішення уряду поширюється на Україну і виправдане надзвичайною ситуацією з політикою безпеки, в якій ми зараз опиняємось разом з нашими союзниками”, – говорить міністр закордонних справ Барт Ейде.

Нагадаємо: Уряд Норвегії у грудні минулого року погодив передачу додаткових систем протиповітряної оборони NASAMS для України.

Як інформував ІК, премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере заявив на спільній з Президентом України Володимиром Зеленським пресконференції в Осло, що Норвегія виділитьУкраїні до кінця цього року 1,8 мільярдів доларів допомоги, а також продовжить підтримку країни з перших місяців 2024 року.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити