НБУ оцінив втрати українських експортерів  від бу 160 млн

Головна > Економіка > НБУ оцінив втрати українських експортері...
Author

Марія Куренко

19.12.2023, 17:41
Shares

4

Views

464

Польські перевізники погрожують блокувати найбільший пункт пропуску Ягодин  – Дорогуськ до лютого 2024 року | Факти ICTV
Getty Images

Українські експортери втратили близько 160 млн доларів через блокаду наземних пунктів пропуску через західні кордони.

Про це пише Економічна правда з посиланням на розрахунки Національного банку надані у відповідь на запит видання, інформує Інфокурс.

Зазначається,що втрати імпорту виявилися набагато більшими.

За оцінками НБУ, блокада пунктів пропуску зумовила втрати експорту в листопаді в сумі 160 млн доларів та зниження імпорту на 700 млн доларів.

Регулятор пояснив більші втрати імпорту вищою залежністю від автоперевезень порівняно з експортом.

На 17 грудня середньоденна кількість вантажівок, що перетнули кордон Польщі з початку блокади, скоротилася на 40% порівняно з середніми значеннями жовтня. Водночас НБУ зазначив, що перевізники почали переорієнтовуватися на інші напрямки, зокрема, зросла кількість перетинів кордону через пункти пропуску з Румунією (на 7%), Угорщиною (на 1%) та впала кількість перетинів кордону з Молдовою (на 4% та зі Словаччиною на 13%).

Проте втрати від блокування кордону зі Словаччиною очікуються значно нижчими, ніж від блокування кордону Польщі, оскільки через нього проходило лише близько 5% вантажних автомобілів, пояснив регулятор.

Загалом середньоденна кількість вантажівок, що перетнули всі наземні кордони впродовж 6 листопада – 10 грудня скоротилася на 23% порівняно з жовтнем. Перекрити таке падіння вдалося завдяки переорієнтації логістичних ланцюжків на залізницю та морський коридор, обсяги перевезень якими продовжують зростати.

Нагадаємо: Польські перевізники з 6 листопада протестують на переходах з Україною в Дорогуську та Гребенному (Люблінське воєводство) та в Корчовій (Підкарпатське воєводство), пропускаючи кілька автомобілів на годину. Мітингувальники, серед іншого, вимагають: запровадження Україною окремої черги для автомобілів, які повертаються до Польщі без товарів, запровадження комерційних дозволів для українських компаній на перевезення товарів, за винятком гуманітарної допомоги та оснащення для української армії; призупинення дії ліцензій для компаній, створених після початку війни в Україні, та їх перевірка. Також є пропозиція ліквідувати так звану електронну чергу з української сторони.

1 грудня заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач та держсекретар міністерства інфраструктури Польщі Рафал Вебер погодили заходи для розблокування кордону, серед яких – відкриття ПП «Угринів – Долгобичув» для проїзду порожніх вантажівок.

4 грудня у напрямку з України до Польщі на ПП "Угринів – Долгобичув" почався пропуск порожніх великовагових транспортних засобів загальною дозволеною масою понад 7,5 т.

11 грудня польські протестувальники розблокували рух вантажівок на найбільшому пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ», а вже 18 грудня знову його заблокували.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити