На саміті НАТО підписали договір у форматі Ukraine Compact про підтримку України

Головна > Політика > На саміті НАТО підписали договір у форма...
Author

Назар Лазебний

12.07.2024, 12:12
Shares

4

Views

708

Офіс президента України

На завершення 75-го саміту НАТО у Вашингтоні лідери 22 країн, які вже підписали з Україною безпекові угоди, та Європейський Союз започаткували формат Ukraine Compact – багатосторонній документ, що містить зобов’язання щодо військової підтримки України.

Як повідомив Офіс президента України, цей документ став доповненням до Спільної декларації G7, погодженої рік тому на попередньому саміті у Вільнюсі.

Загалом до Українського договору приєдналися вже 32 учасники.

Зазначчається, що документ відкритий для підписання іншими країнами та фіксує довгострокову військову й оборонну підтримку, йдеться у повідомленні.

"Підтверджуємо, що безпека України є невідʼємною частиною безпеки євроатлантичного регіону і за його межами, і що ми маємо намір підтримувати Україну доти, доки вона не здобуде перемогу над агресією Росії", – йдеться у тексті документа.

Країни, що підписали документ зобовʼязалися підтримувати нагальні потреби України у сфері оборони та безпеки, прискорити зусилля з розбудови майбутніх Збройних сил України та у разі майбутнього збройного нападу РФ на Україну після завершення нинішніх бойових дій, зібратися на найвищому рівні і надати швидку і сталу допомогу у сфері безпеки та накладення на Росію економічних та інших санкцій.

"Український договір виводить наші відносини на новий рівень. Вагоме досягнення для України та всіх нас", – заявив президент Володимир Зеленський.

Раніше на зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом Зеленський наголосив, що Україна робитиме все можливе, щоб отримати запрошення до НАТО.

"Ми маємо сильне формулювання щодо незворотності руху України до НАТО. Кожен крок наближає нас до членства. Ми робимо й робитимемо все, щоб настав той день, коли Україну запросять стати членом НАТО", – сказав він.

Столтенберг зауважив, що країни – члени НАТО ухвалили рішення про довгострокову підтримку України.

Нагадаємо: 13 червня президенти України та США на полях самміту G7 в Італії підписали двосторонню безпекову угоду. Цим документом США беруть на себе довгострокові безпекові зобовʼязання, щоб підтримати зусиля України для перемоги у війні та стримування можливої російської військової агресії в майбутньому.

Документ також фіксує підтримку з боку США майбутнього членства України в НАТО та визнання того, що ця угода є ланкою на шляху до членства країни в Альянсі.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Громадські об’єднання США закликали Держдеп використати виділені Україні мільярди доларів, які можуть “згоріти” у кінці вересня

До Держдепу звернулися, зокрема, такі організації, як Nova Ukraine, Leleka Foundation та 107 відділення Союзу українок Америки.

05.09.2024 - 10:36

Arrow

Вас це може зацікавити