На БАМі вибухнув ще один потяг - тепер на обʼїзному шляху, що проходить через "Чортів міст"

Головна > Міжнародне > На БАМі вибухнув ще один потяг - тепер н...
Author

Марія Куренко

01.12.2023, 11:52
Shares

1

Views

424

Оголошені наслідки підриву у критично важливому для РФ Сєвєромуйському  тунелі БАМ | Defense Express
defence-ua.com

На Байкало-Амурській залізничній магістралі вибухнув ще один потяг з паливом.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на джерела в силових структурах, цей підрив став другим етапом спецоперації СБУ із виведення з ладу цієї важливої залізничної магістралі, інформує Інфокурс.

Повідомляється, що співрозмовник уточнив, що перший вантажний потяг вибухнув безпосередньо в Північномуйському тунелі. Для продовження руху росіяни почали використовувати обʼїзний шлях, що проходить через "Чортів міст".

"Саме на це і розраховувала СБУ: під час проїзду потяга по цьому високому 35-метровому мосту спрацювали закладені в нього вибухові пристрої", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляє Телеграм канал "Baza", вибух двох цистерн з паливом спричинив пожежу вантажного потягу, який їхав об'їзною колією, коли здетонували цистерни з дизпаливом і спалахнули шість вагонів.

"Причини вибуху невідомі. За попередніми даними, на цей раз також обійшлося без потерпілих. На місце для гасіння вирушив пожежний потяг", - йдеться у повідомленні.

Пізніше "Baza" повідомила, що причиною вибухів стала диверсія Слідчі порушили кримінальну справу за статтею "теракт"

Повідомляється, що 4 цистерни вигоріли, ще дві були пошкоджені вогнем. За попередніми даними, паливо розлилося на площу 150 квадратних метрів.

Як пише DEFENSE EXPRESS, офіційно в управлінні російських залізничних доріг повідомили, що рух потягів організовано по обхідній ділянці й виконується "з незначним збільшенням часу".

Водночас єдиний обхідний шлях на цій ділянці БАМу - так званий "Чортів міст", який є вузьким гирлом всієї магістралі та заради ліквідації якого якраз й був збудований 15-км Сєвєромуйський тунель будівництво якого з перервами тривало 26 років та завершилось лише у 2003 році.

Цей міст не експлуатувався з того часу, алепідтримувався у робочому стані, хоча проходження цієї ділянки потребувало зменшення швидкості до 20 км/год, обмеження загальної ваги составу. Крім того також потрібне використання додаткових локомотивів для підштовхування составу.

"Для розуміння складності які це спричиняє, сам по собі Сєвєромуйський тунель вже був дуже вузьким гирлом всього БАМу задекларована пропускна спроможність (станом на початок 2020 років) складала близько 53 млн тонн на рік. Бо цей тунель дозволяв провозити до 16 млн тонн на рік. А обхідний маршрут знизить цей параметр на порядки", йдеться у повідомленні.

З вище наведеного випливає, що навіть тимчасове припинення функціонування Сєвєромуйського тунелю створює величезні проблеми для функціонування БАМу.

Видання зазначає, що БАМ є однією з двох залізничних магістралей, що з'єднує Далекий Схід з іншою частиною РФ, а також є частиною логістичних маршрутів до Китаю та КНДР. Проте є ще Транссибірська магістраль з пропускною спроможністтю у близько 72 млн тонн на рік. Хоча ця магістраль також має свої вузькі гирла.

Нагадаємо: 30 листопада вночі стався вибух на Байкало-Амурській магістралі, а саме в Північномуйському тунелі ім. Бессолова, який знаходиться в Бурятії. Це шлях, який Росія використовує у тому числі й для військових поставок.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити