МЗС України закликало польську владу вжити заходів щодо блокади кордону та антиукраїнської риторики учасників протестних акцій

Головна > Політика > МЗС України закликало польську владу вжи...
Author

Марія Куренко

20.02.2024, 10:57
Shares

2

Views

690

Протести фермерів паралізують рух, фото: Monika Chlebosz
Моніка Хлебош/farmer.pl

Міністерство закордонних справ України закликало владу Польщі забезпечити розблокування кордону та вжити заходів для припинення антиукраїнської риторики польських протестувальників.

Про це йдеться у заяві речника МЗС Олега Ніколаєнка.

локування польсько-українського кордону, якими би гаслами воно не супроводжувалося, не має виправдання. Наземні кордони залишаються важливими в умовах російської агресії. Дії польських протестувальників та окремих радикальних польських політиків підважують українську економіку та стійкість до відбиття агресії Росії", - зазначається у заяві.

Кордон Польщі та України – це і кордон ЄС і він не має бути заручником будь-яких політичних інтересів, підкреслили в МЗС.

Міністерство також вважає неприйнятним агресивне ставлення зі сторони протестувальників до українців та українських вантажів, які перетинають польсько-український кордон.

"Антиукраїнські гасла, які лунають на кордоні, підтверджують політично вмотивований характер акції. Її мета — провокування подальшого загострення двосторонніх відносин.

Натомість протестувальники жодним чином не згадують загрози, пов’язані із імпортом зерна та інших видів сільськогосподарської продукції з Росії та інших країн", – наголошується в заяві.

Нагадаємо: Польські фермери заявляли, що 20 лютого заблокують усі переходи на польсько-українському кордоні.

15 лютого на пункті пропуску "Ягодині" розпочалася акція протесту українських перевізників, які зібралися у відповідь на дії польських фермерів. Перевізники і водії, які долучилися до акції протесту, планують зупиняти й перешкоджати руху Україною водіям польських вантажівок, які обʼїжджають на пункті пропуску "Дорогуськ – Ягодин" загальну чергу.

16 лютого міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський обговорив з польським колегою ситуацію на українсько-польському кордоні, переговори продовжаться і цього тижня.

18 лютого у пункті пропуску "Ягодин - Дорогуськ" польські фермери повністю заблокували рух вантажівок у двох напрямках, не пропускають навіть небезпечні, гуманітарні вантажі та ті, що швидко псуються.

Стпном на 19 лютого на кордоні з Польщею у чергах стоять близько 3000 вантажівок. Польські фермери-протестувальники продовжують обмежувати рух для вантажівок автодорогами, які ведуть через пункти пропуску "Дорогуськ - Ягодин", "Гребенне - Рава-Руська", "Медика - Шегині", "Зосин - Устилуг", "Долгобичув - Угринів" та "Корчова - Краківець".

Як пише Forbes, водночас українська влада обговорює запровадження обмежувальних заходів на торгівлю із Польщею у відповідь на блокаду кордону з боку польських фермерів та марні спроби уряду Польщі розв’язати проблему. Як саме може відповісти Україна, конкретики поки немає. Може йтися про обмеження або повну заборону ввезення в Україну польських молочних продуктів і фруктів.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити