Міністри закордонних справ ЄС вперше обговорили введення санкцій проти Ізраїлю

Головна > Політика > Міністри закордонних справ ЄС вперше обг...
Author

Олександр Талов

28.05.2024, 09:43
Shares

4

Views

799

ЄС може запровадити нові санкції проти Ірану через атаки на Ізраїль |  Mind.ua
depositphotos.com

Міністри закордонних справ Євросоюзу на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС вперше обговорили можливість запровадження санкцій проти Ізраїлю, якщо він не дотримуватися міжнародного гуманітарного права.

Як пише Politico, про це заявив у понеділок глава МЗС Ірландії Міхаель Мартін.

"Досягнуто дуже чіткого консенсусу щодо необхідності підтримки міжнародних гуманітарних правових інститутів", - заявив Мартін журналістам після засідання.

Мартін повідомив про дискусію щодо тимчасових наказів Міжнародного суду ООН. За його словами, він "уперше на засіданні ЄС побачив реальну дискусію про санкції".

"Було висловлено дуже чітку позицію, що Ізраїль повинен дотримуватися цих тимчасових наказів, щоб відкрити пункт перетину кордону з Рафахом і припинити воєнні операції в Рафаху, -зазначив Мартін.

Міністри закордонних справ ЄС вирішили скликати засідання Ради асоціації ЄС - Ізраїль, щоб висловити "серйозну стурбованість і... домогтися від Ізраїлю відповіді з точки зору дотримання наказів суду", додав він.

"Міжнародне гуманітарне право, дотримання прав людини є сенсом існування Європейського Союзу, і події, що відбуваються зараз, справді ставлять це питання у центр уваги, особливо з огляду на атаку минулої ночі, коли було вбито стільки невинних людей", - пояснив Мартін.

Він наголосив, що за всіх, кого вбив ХАМАС і "за тисячі палестинців, жорстоко вбитих протягом цієї війни", має настати відповідальність.

Слід зазначити, що у секторі Гази Ізраїль проводить повномасштабну військову операцію у відповідь на напад ХАМАС 7 жовтня минулого року. Наразі ізраїльські сили завдають ударів по Рафаху на південній околиці cектору Гази.Ізраїль вважає, що в місті знаходиться значна кількість бойовиків ХАМАС, а також, можливо, десятки заручників, і заявляє, що для перемоги необхідно взяти ключове місто. Найближчий союзник Ізраїлю, Сполучені Штати, закликав його не нападати на Рафах, заявивши, що він не повинен робити цього без плану захисту цивільного населення.

У п'ятницю Міжнародний суд ООН наказав Ізраїлю призупинити військовий наступ і "будь-які інші дії" в Рафаху, які можуть повністю або частково знищити тамтешнє палестинське населення. Згодом Ізраїль продовжив свою операцію в Рафаху, яка була засуджена лідерами ЄС.

За даними підконтрольного ХАМАСу Міністерства охорони здоров'я Гази, внаслідок вибуху й подальших пожеж у неділю в таборі для переміщених осіб у Рафаху загинули щонайменше 45 осіб, у тому числі 23 жінки, діти й люди похилого віку, 249 осіб поранені.

Прем'єр-міністр ІзраїлюБіньямін Нетаньягу заявив у понеділок, що загибель десятків палестинців було "трагічним інцидентом", звинувативши бойовиків ХАМАСу, які ховаються серед цивільного населення.

Водночас за даними Ізраїлю, у результаті удару були вбиті двоє високопоставлених бойовиків - командир керівництва ХАМАСу на окупованому Західному березі річки Йордан Ясін Рабіа і посадовець угрупування Халед Нагар.

За словами ізраїльтян, від удару по об’єкту бойовиків спалахнула легкозаймиста речовина, і пожежа спричинила до загибелі цивільних.

У відділі зовнішньої преси Ізраїлю повідомили Politico, що вони не можуть коментувати заяви Мартіна, але перед ударом "було оцінено, що несподіваної шкоди цивільним особам не буде".

Вони сказали, що Механізм встановлення фактів і оцінки Генерального штабу ЦАХАЛ "розслідує обставини загибелі цивільних осіб у цьому районі після удару", і ЦАХАЛ "висловлює жаль про будь-яку шкоду, заподіяну незадіяним цивільним особам під час бою".

Нагадаємо: 10 травня Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, що надає Палестині право на членство в Організації Об’єднаних Націй і закликає Раду Безпеки ухвалити відповідне рішення. Резолюцію було ухвалено 143 голосами (з 193 країн-членів організації) "за" і дев'ятьма "проти", включаючи США та Ізраїль, тоді як 25 країн утрималися. Це рішення не дає палестинцям повноправного членства в ООН, проте визнає їх такими, що мають право вступити.

Разом з тим, прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) запросив видачу ордерів на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, міністра оборони Йоава Галанта та трьох лідерів терористичного угрупування ХАМАС. у зв'язку з війною в Газі.

Норвегія, Ірландія та Іспанія оголосили про визнання Палестини незалежною державою. Прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре.зазначив, що існує широкий міжнародний консенсус, зокрема в США, ЄС, Китаї та арабських, африканських, азіатських і латиноамериканських країнах, що рішення про створення двох держав є єдиним рішенням, яке забезпечить тривалий мир і стабільність для ізраїльтян так і палестинців.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Міноборони США знайшло ще 2 млрд доларів на зброю для України 

Помилка на 6,2 млрд доларів відкрила шлях для відправки до Києва ще мільярдів доларів, зазначає агентство.

26.07.2024 - 10:41

Arrow
Theme

Міжнародне

Глава МЗС Румунії Одобеску підтвердила виявлення уламків "шахедів" на території країни 

Румунія поінформувала про інцидент своїх союзників і координує з ними свої дії.

25.07.2024 - 13:43

Arrow

Вас це може зацікавити