Лідери ЄС розглядають можливість позбавлення Угорщини права голосу, через блокування 50 млрд євро для України - Politico 

Головна > Міжнародне > Лідери ЄС розглядають можливість позбавл...
Author

Назар Лазебний

26.01.2024, 11:08
Shares

1

Views

752

Людовік Марін/AFP

Лідери країн ЄС можуть розглянути можливість застосування 7 статті Договору про Європейський союз, а саме, позбавлення Угорщини права голосу, якщо на лютневому саміті ЄС Угорщина блокуватиме угоду про виділення 50 млрд євро допомоги для України.

Про це пише видання Politico.

Зазначається, що дипломати ЄС після багатьох роківм’якого підходу до Будапешта дали зрозуміти, що "ядерний варіант" – усунення Угорщини від процесу голосування в ЄС – більше не є чимось неймовірним, якщо він ставить під загрозу безпеку України, країни-кандидата на вступ до Євросоюзу.

Зазначається, що п'ятьпосадовців і дипломатів Європи заявили, що інші країни ЄС готові виступити проти Угорщини, що стало бісторичним кроком для лідерів, які покладаються на згуртованість і одностайність.

"Якщо Орбан знову заблокує угоду (про бюджет і 50 мільярдів євро для України) на лютневому саміті, застосування статті 7 для позбавлення Угорщини права голосу може стати реальним варіантом", - розповів один з дипломатів ЄС.

Стаття 7 Договору про Європейський союз передбачає можливість призупинити право голосу країни-члена, якщо буде встановлено, що вона серйозно порушує основні принципи ЄС.

"Голосування щодо допомоги Україні наступного тижня має важливе значення як для України, так і для повідомлення ЄС президенту Росії Володимиру Путіну про те, що Україна має одностайну підтримку західних союзників", - пише видання

У грудні Орбан вже блокував зусилля ЄС надіслати допомогу Україні. Тоді Орбан сказав, що він буде готовий розблокувати своє право вето, лише якщо ЄС розблокує власну заморожену допомогу Угорщині через порушення нею верховенства права.

У той же час, пише Politico, деякі країни Центральної та Східної Європи побоюються посилатися на статтю 7, оскільки побоюються, що в майбутньому самі можуть зіткнутися з подібною перевіркою з питань верховенства права.

Також залишається невизначеною позиція словацького прем’єра Роберта Фіцо, і чи залишиться він лояльним до Орбана.

Нагадаємо: В грудні місяця Будапешт наклав вето на окремий пакет економічної підтримки Києва на суму 50 мільярдів євро, що змушує лідерів ЄС знову зібратися 1 лютого у Брюсселі, щоб або досягти компромісу з Угорщиною, або обійти угорське вето.

Як інформував раніше Інфокурс, з посиланням на Politico, Угорщина дала зрозуміти, що може зняти вето на пакет допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро від ЄС за умови, що фінансування переглядатиметься щороку.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Політика

В "інавгурації" Путіна візьмуть участь представники семи країн ЄС, в тому числі Франції - Reuters 

У Держдепі США також заявили, що не відправлятимуть представника на "інавгурацію", проте Путіна досі вважають президентом.

07.05.2024 - 12:33

Arrow

Вас це може зацікавити