Канадський кінофестиваль відмовився від скасування показу пропагандистського фільму "Росіяни на війні"

Головна > Культура > Канадський кінофестиваль відмовився від ...
Author

Марія Куренко

12.09.2024, 15:31
Shares

3

Views

722

A First Timer's Guide to the Toronto International Film Festival (TIFF) -  Ultimate Ontario

Канадський міжнародний кінофестиваль у Торонто (TIFF) відмовився скасовувати покази російської пропагандистської стрічки "Росіяни на війні"

Про це йдетьсяу заяві організаторів кінофестивалю.

На думку представників TIFF, оскільки цей фільм є канадсько-французьким кінопродукцією і фінансувався канадськими агентствами, його не можна вважати російською пропагандою.

"Наскільки ми розуміємо, він був створений без відома або участі російських державних органів. На нашу думку, цей фільм у жодному разі не можна вважати російською пропагандою. Хоча ми розуміємо стурбованість, висловлену багатьма, ми вважаємо, як і Венеційський кінофестиваль та інші міжнародні фестивалі, які включили фільм до своїх програм, що ця канадська документальна стрічка заслуговує на місце в нашій добірці", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що прем'єра фільму в Північній Америці відбудеться пізніше цього тижня, як і було заплановано.

"Як культурна інституція, ми відстоюємо право митців та культурних діячів вільно висловлювати справедливі політичні коментарі та протистояти цензурі. Оскільки кінематографісти, як і всі митці, працюють у динамічній взаємодії зі своїми суспільствами, ми вважаємо, що наша роль як кураторів та презентаторів фільмів має полягати у беззаперечному захисті художнього вираження та зобов'язанні забезпечувати безпечний, відкритий простір для взаємодії, критики та рефлексії над творчістю митців", - зазначено у заяві.

Організатори фестивалю також висловили свою солідарність з українським народом, який страждає через незаконне вторгнення Росії.

"Працюючи з мистецтвом, створеним у цей політично напружений час, ми керуємося демократичними цінностями свободи совісті, думки, вираження поглядів і мирних зібрань, захищеними Канадською хартією прав і свобод для всіх канадців, включно з канадськими митцями", - йдеться у тексті заяви.

Своєю чергою генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко висловив "глибоке розчарування" позицією адміністрації кінофестивалю.

"Важливо не плутати російську пропаганду зі свободою слова. Україна як ніхто інший розуміє демократичні цінності, ми захищаємо їх ціною власного життя, але ми виступаємо проти будь-яких маніпуляцій, які виправдовують вибір цього проєкту", - написав він на своїй сторінці у Фейсбук.

Ніколенко додав, що "для Міжнародного кінофестивалю в Торонто ще не пізно ухвалити правильне рішення й скасувати решту показів цього фільму".

"Не надавайте майданчик для поширення російської пропаганди, адже на кону репутація фестивалю", - наголосив дипломат.

Нагадаємо: У позаконкурсній програмі Венеційського кінофестивалю продемонстрували "Russians at War", що викликало обурення української громади.

Генконсул України в Торонто Олег Ніколенко та посолка України в Канаді Юлія Коваліввиступили з різкою критикоюМіжнародного кінофестивалю в Торонто (TIFF) за намір показати пропагандистську стрічку Russians at war Анастасії Трофімової.

Народні депутати України закликали канадських парламентаріїв не допустити показ пропагандистського фільму російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової "Росіяни на війні" на Міжнародному кінофестивалі в Торонто.

Згодом зʼявилася петиція із закликом скасувати показ пропагандистського фільму Russians at war на кінофестивалі у Торонто.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Внаслідок атаки "шахедів" на Кропивницький є загиблий та поранена, пошкоджено будинки

Легкі поранення отримала 90-річна жінка. Медики вже надали їй допомогу. Госпіталізації не потребує.

18.09.2024 - 09:55

Arrow
Theme

Міжнародне

Кількість загиблих внаслідок повеней у Європі зросла до 17 осіб

У Польщі загалом 13 ,5 тисяч рятувальників борються з повенями. Це дев'ять відсотків національної системи порятунку .

17.09.2024 - 10:52

Arrow

Вас це може зацікавити