Історія появи подушки 

Головна > Бізнес > Історія появи подушки 
Author

Марія Куренко

21.09.2024, 10:55
Shares

2

Views

124

Серый диван в интерьере: 10 простых идей стильного декора

Коли ми вирішуємо купити подушку, рідко замислюємося про її історію та початкове призначення. Вона давно стала незамінним аксесуаром для сну, але шлях його розвитку був довгим та цікавим. Давайте здійснимо подорож в минуле та дізнаємося, як подушки еволюціонували від коштовного предмета побуту до звичного атрибута повсякденного життя.

Перші подушки: розкіш стародавнього світу

Археологічні знахідки свідчать про те, що подушки були важливою частиною культури Стародавнього Єгипту та їх мали лише заможні люди. Тоді дані аксесуари являли собою дугоподібні конструкції з дерева чи каменю. Їх використовували для підтримки голови під час відпочинку з метою збереження складних та модний на той час зачісок. Крім цього такі речі мали сакральне значення. На них зображували богів, які захищали відпочиваючих людей від нечистої сили.

Японські традиції: подушки як засіб для збереження постави

У Японії вони мали не тільки естетичне, але й виховне значення. Навіть зараз японці відрізняються ідеальною поставою, а у той час цьому питанню приділялося дуже багато уваги. Особливо це стосувалося гейш, які вважалися еталоном жіночої краси. Вони витрачали дуже багато часу на макіяж та зачіску, й щоб якомога довше їх зберегти, їм доводилося спати на підставках “подушках”.

Греція та поява м’яких подушок

На відміну від інших цивілізацій саме Стародавня Греція по-справжньому цінувала комфорт. Адже місцеві жителі приділяли чимало уваги зручності місця для відпочинку, якому присвячували чимало часу впродовж дня. В якості наповнювачів використовували вовну, пір’я та пух. В принципі, це матеріали, з яких роблять й сучасні подушки, що можна знайти у будь-якому магазині з домашнім текстилем. Наприклад, Podushka.ua. Саме в Греції ці аксесуари почали асоціюватися з затишком та перестали бути розкішшю. Згодом подушки набули популярності серед римлян, особливо пухові. На них не тільки спали, а й прикрашали ними будинки.

Слов'янські традиції: подушки з підручних матеріалів

Для більшості слов’ян такі аксесуари для сну мали лише практичне значення. Спочатку люди просто підкладали під голову траву чи сіно, накривши їх тканиною. Потім почали робити чохли та використовувати інші матеріали – лушпиння, вовну, кінський волос. Згодом на зміну жорстким матеріалам прийшов пух – м’які подушки почали використовуватися практично в кожній селянській хаті.

Спостерігаючи за історією, можна побачити, що спочатку подушки виконували тільки практичну функцію та лише згодом стали ще декоративним елементом для прикрашання інтер’єру. Сучасний світ таких аксесуарів набагато різноманітніший – квадратні, прямокутні, декоративні, ортопедичні, для вагітних. Вони продовжують еволюціонувати, підлаштовуючись під наші потреби. А ще дуже тішить те, що подушки стали доступною частиною нашого життя, приносячи затишок та комфорт у кожен дім.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Міжнародне

Ізраїль завдав ударів по ракетним установкам "Хезболли"

За даними військових, у кількох районах південного Лівану також були обстріляні кілька будівель і склад зброї, що належать "Хезболлі".

20.09.2024 - 10:27

Arrow
Theme

Енергетика

ЄС надасть 160 млн євро для допомоги енергетичному сектору України - фон дер Ляєн

Ця сума - 100 млн - надається з доходів від заморожених у Європі російських активів

19.09.2024 - 13:48

Arrow

Вас це може зацікавити