Ердоган планує обговорити "зернову угоду" і посередництво в переговорах з Україною на зустрічі з Путіним

Головна > Міжнародне > Ердоган планує обговорити "зернову угоду...
Author

Олександр Талов

04.09.2023, 13:30
Shares

0

Views

708

Ключ від зернового коридору в Сочі 4 критичних предмета в сумці
milliyet.com.tr

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним планує обговорити відновлення "зернової угоди" та запропонувати своє посередництво в переговорах з Україною,

Про це пише турецьке видання Milliyet, інформує Інфокурс.

Як зазначає видання, Ердоган хоче обговорити на зустрічі 4 вересня в Сочі загалом чотири питання.

Також турецький лідер збирається обговорювати поставки газу з РФ в Європу через Туреччину. Після вибуху на газопроводах "Північний потік" у Балтійському морі цей шлях залишився одним із останніх маршрутів для експорту. Раніше Путін запропонував створити в Туреччині газовий хаб – електронний майданчик для торгівлі.

Ще одним питанням, яке Ердоган планує обговорити є питання боротьби з тероризмом, зокрема в Сирії, де Туреччина проводила свої військові операції минулого року.

Нагадаємо: 22 липня минулого року в Стамбулі було укладено угоду під назвою "Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів». Її підписали Україна, Туреччина та ООН. Дзеркальний документ підписали представники Туреччини, ООН та Росії. Угода кілька разів продовжувалася на різні терміни: у листопаді 2022 року на 120 днів, до березня, потім ще двічі – на два місяці.

17 липня РФ відмовилася продовжувати "зернову угоду" та направила Туреччині, Україні й ООН своїзаперечення щодо її продовження. Міноборони країни-агресоразаявило, що через вихід Росії з "зернової угоди" з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться якпотенційні перевізники вантажів військового призначення.

19-21 липня ворог атакував портову інфраструктуру Одеси та області. Зокрема, удар було нанесено по зерновому та олійному терміналах.У порту Чорноморськ знищено 60 000 т зерна. Постраждала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізниківKernel, Viterra, CMA CGM Group.

У ніч на 24 липня Росія майже чотири години атакувала дронами-камікадзепортову інфраструктуру Дунаю, було зафіксовано руйнування і постраждалих серед працівників порту. Через влучання зруйновано ангар із зерновими, пошкоджено резервуари для збереження вантажів.

27 липня, Росія вчергове атакувала Одеську область, під ударом опинилась портова інфраструктура.

За даними віцепремʼєр-міністра з відновлення Олександра Кубракова, лише за дев’ять днів унаслідок атак РФ пошкоджено та частково знищено 26 об’єктів портової інфраструктури та пʼять цивільних суден.

Раніше Ердоган вже заявляв, що готовий стати посередником у переговорах Москви та Києва, зокрема одразу після початку вторгнення. Останні переговори між Україною і РФ у березні минулого року відбулися саме в Туреччині.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити