"Енергоатом" уклав кредитну угоду майже на 10 млрд грн для забезпечення АЕС України ядерним паливом

Головна > Енергетика > "Енергоатом" уклав кредитну угоду майже ...
Author

Марія Куренко

23.07.2024, 12:19
Shares

0

Views

543

Угода про асоціацію залишається основою для євроінтеграції

НАЕК "Енергоатом" та консорціум міжнародних банків, що складається з Deutsche Bank AG та Barclays Bank PLC, уклали кредитну угоду на майже 10 млрд гривень.

Як повідомляє пресслужба Міністерства енергетики, угода була укладена 17 липня на суму 181 млн фунтів стерлінгів.

Україна повністю відмовилася від будь-яких контактів з державою-терористом Росією у ядерній галузі, зокрема щодо постачання збагаченого урану, тож співпраця з Великою Британією в ядерній галузі має стратегічне значення для держави.

"Продовження довгострокового співробітництва з британськими партнерами у цьому питанні не тільки посилює нашу енергетичну незалежність, але й має важливе значення для майбутнього розвитку ядерної галузі на глобальному рівні", - зазначив Міністр енергетики України Герман Галущенко.

Метою кредиту є забезпечення виконання договору між НАЕК "Енергоатом" та Urenco з питань закупівлі ядерного палива.

Кошти спрямують на фінансування постачання ядерних матеріалів – збагаченого та природного гексафториду урану – за зазначеним контрактом.

Домовленості передбачають постачання ядерних матеріалів до 2035 року із можливістю пролонгації контракту до 2043 року.

Кредит надається на пʼять років під гарантію уряду Великої Британії (через експортне кредитне агентство UKEF).

Нагадаємо: У серпні минулого року Велика Британія оголосила про надання кредитних гарантій Україні на 192 млн фунтів стерлінгів, які мають допомогти покласти край залежності від ядерних послуг та ядерного палива з Росії. НАЕК "Енергоатом" отримає кредитну гарантію через британське експортно-кредитне агентство UK Export Finance.

У рамках угоди Urenco зі штаб-квартирою у Великій Британії надаватиме "Енергоатому" послуги зі збагачення урану, які життєво важливі для ядерного палива, при цьому атомна енергетика вироблятиме більше половини електроенергії в країні.

У листопаді 2023 року НАЕК "Енергоатом" та Urenco підписали контракт про постачання збагаченого уранового продукту для українських АЕС.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Громадські об’єднання США закликали Держдеп використати виділені Україні мільярди доларів, які можуть “згоріти” у кінці вересня

До Держдепу звернулися, зокрема, такі організації, як Nova Ukraine, Leleka Foundation та 107 відділення Союзу українок Америки.

05.09.2024 - 10:36

Arrow

Вас це може зацікавити