Велика Британія виділить Україні 225 мільйонів євро на ядерну безпеку 

Головна > Енергетика > Велика Британія виділить Україні 225 міл...
Author

Ольга Фединчік

23.08.2023, 11:18
Shares

1

Views

769

Міністерство енергетики України і Філія MAG домовилися про співпрацю для розмінування енергетичних об’єктів
Міністерство енергетики України

Міністр енергетики Великої Британії Грант Шаппс під час візиту до України заявив, що Велика Британія надасть кредитні гарантії на суму 192 млн фунтів (225 млн євро) для зміцнення енергетичної безпеки України та для можливості позбавитися залежності від ядерного палива з РФ.

Про це повідомляє Sky News, інформує Інфокурс.

У рамках угоди британська компанія Urenco надаватиме українській національній компанії "Енергоатом" послуги зі збагачення урану, які є життєво важливими для ядерного палива.

Лондон надасть кредитні гарантії "Енергоатому" через британське експортно-кредитне агентство "UK Export Finance".

Як сподівається британський уряд, це зміцнить енергетичну безпеку України і допоможе покласти край залежності країни від ядерних послуг і ядерного палива з РФ, а також сприятиме подальшій ізоляції Володимира Путіна.

Під час свого візиту в Україну Шаппс зустрівся з високопоставленими українськими міністрами та представниками енергетичної галузі, а також відвідав електростанцію, яка перебуває на ремонті після пошкоджень, завданих російськими бомбардуваннями.

За даними Департаменту енергетичної безпеки та Net Zero, новий кредит збільшить невійськову фінансову допомогу Великобританії Україні майже до 5 млрд фунтів (майже 6 млрд євро).

Крім того, як повідомляє Міненерго, і філія британської неурядової організації The Mines Advisory Group домовилися про співпрацю для розмінування енергетичних об’єктів і їх прилеглих територій.

Відповідний меморандум у присутності міністра енергетики України Германа Галущенка і державного секретаря з енергетичної безпеки та Net Zero Великої Британії Гранта Шаппса підписали заступник міністра енергетики Ярослав Демченков та директор Філії MAG Джон Канліфф.

Міністерство енергетики України і Філія MAG домовилися про співпрацю для розмінування енергетичних об’єктів
Міністерство енергетики України і Філія MAG домовилися про співпрацю для розмінування енергетичних об’єктів

Фото: Міністерство енергетики України

Меморандум передбачає співпрацю щодо створення умов для безпечної відбудови української критичної енергетичної інфраструктури шляхом очищення споруд енергетичних об’єктів, їх майданчиків, прилеглих територій від вибухонебезпечних предметів, їх частин, які становлять загрозу для життя і здоров’я людей, та належного безпечного функціонування енергетичних об’єктів.

Нагадаємо: Як повідомляли раніше ЗМІ, Україна близька до укладення угоди з Болгарією щодо купівлі двох ядерних реакторів російського виробництва та іншого критично важливого енергетичного обладнання.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити