Дуда доручив Моравецькому сформувати новий уряд Польщі

Головна > Міжнародне > Дуда доручив Моравецькому сформувати нов...
Author

Назар Лазебний

14.11.2023, 09:32
Shares

0

Views

282

Президент призначив Матеуша Моравецького главою уряду
PAP/Лєшек Шиманський

Президент Польщі Анджей Дуда прийняв відставку Ради міністрів, яка продовжуватиме виконувати свої обов’язки до формування нового уряду, а потім – згідно з попередніми заявами – призначив Матеуша Моравецького прем’єр-міністром.

Про це пише tysol.pl, інформує Інфокурс.

Офіційна церемонія надання повноважень Моравецькому сформувати новий уряд у зв’язку з початком роботи новообраного парламенту РП відбулася у президентському палаці.

"Я вірю, що прем’єр-міністр сформує уряд і знайде більшість, яка підтримає нову Раду міністрів у Сеймі", – заявив у понеділок президент Анджей Дуда,

Анджей Дуда подякував Матеушу Моравецькому за керівництво урядом. Він підкреслив, що останні вісім років були хорошими для Польщі, і переважна більшість зобов’язань була виконана.

"Це були надзвичайно важливі зобов’язання. Ми багато разів говорили про них, говорили про них і сьогодні, і я, і прем’єр-міністр у Сеймі. Це було велике завдання, яке виконано", наголосив президент.

Як відомо, під час відкриття першого засідання новообраного парламенту Моравецький подав у відставку. Після отримання місії формування уряду чинний експрем’єр матиме декілька тижнів на формування Ради міністрів, а також отримання вотуму довіри до уряду у Сеймі.

У випадку, якщо він не отримає вотуму довіри, що може статися з високою долею ймовірності, то наступним право на формування уряду отримає лідер коаліційної більшості в Сеймі Дональд Туск.

Нагадаємо: 15 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори. За офіційними результатами, на виборах до Сейму перемогла правляча "Об’єднана правиця" Ярослава Качинського, однак вона втратила шанси на формування правлячої більшості.

У минулу п`ятницю, 10 листопада, чотири лівоцентристські партії (Громадянська коаліція, "Польща 2050", Польська селянська партія і "Нова Лівиця") підписали коаліційну угоду, формуючи правлячу більшість, що нараховує 248 депутатів при необхідному мінімумі в 231 депутатський голос.

У понеділок маршалком Сейму Польщі було обрано лідера "Польщі 2050" Шимона Головню.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити